Saturday, December 26, 2020

Biodlaren från Aleppo

 Utläst 201223: Biodlaren från Aleppo av Christy Lefteri

Den här boken har jag hört mycket om och alla jag vet som läst den älskar den! Jag också. Det är verkligen en helt fantastisk roman om gripande människoöden som känns trovärdiga och kryper in under skinnet på mig. Författaren är från London och dotter till cypriotiska flyktingar. Det här är hennes andra roman och hon undervisar i kreativt skrivande. Hon har varit volontär på ett av Unicefs flyktingläger i Aten och ville berätta om människor som förlorat allt, men som försöker bygga upp en ny tillvaro i ett främmande land. 


Aleppo är en av världens äldsta städer och var mycket vackert före kriget med mängder av smala gränder, minareter och tak i brons. Här levde Nuri och drev en biodling tillsammans med sin kusin Mustafa. Han var lycklig med sin fru och deras son Sami, men när Sami dör av en bomb har de inte längre någon anledning att stanna kvar i Syrien och de känner att de måste fly för att överleva. De försöker ta sig till England dit Mustafa redan flytt. Resan är lång och svår och trots att de har pass och pengar är det inte självklart hur man ska lyckas ta sig hela vägen fram. 



https://www.adlibris.com/se/bok/biodlaren-fran-aleppo-9789188901729

Monday, December 21, 2020

Vajlett och Rut

 Utläst 201220: Vajlett och Rut av Karin Alfredsson


Alfredsson är journalist och kvinnorättsförfattare. Hon är även moderator och politisk utfrågare. (Jag är lite osäker på vad det innebär, men så står det i presentationen på insidesfliken). Hon är uppskattad deckarförfattare och tidigare har jag läst hennes Kvinnorna på 10:e våningen som var bra och otäck. Det har kommit en fortsättning på Vajlett och Rut som heter Roger och Rebecka som jag också vill läsa. Det här är en riktigt bra skildring av hur det kan ha varit att vara homosexuell på femtiotalet i en liten religiös by i Västerbotten.


Vajlett kände ingen när hon flyttade till Granträskåsen för att bli lärarinna. Tidigare har hon gått på lärarseminariet i Umeå och där finns hennes gamla mentor Beda kvar, som hon kan skriva brev till med frågor och tankar kring undervisningen. Hennes stora problem till en början är att byn drivs av församlingen och det mesta är förbjudet, men hon försöker undervisa med stöd i skollagen och smyger in lite teater och annat roligt för barnen. Hon börjar prata med Rut, den nya postfröken, som har hand om telefonväxeln och vet allt som händer i byn. När hon börjar få förbjudna känslor för henne vet hon att det är omöjligt och att det inte får komma ut. Detta ska de inte få skvallra om!




https://www.adlibris.com/se/bok/vajlett-och-rut-9789178352692



Wednesday, December 16, 2020

Min tur nu

 Utläst 201215: Min tur nu av Angie Thomas

Jag läste nyligen debuten The hate U give som jag tyckte mycket om, men nu blev jag besviken! Kanske har jag inte rätt att uttala mig om saker jag inte vet något om, som hur det är att växa upp som svart tjej i ett problemområde i USA, men där den förra romanen grep tag i mig och fick mig att känna empati med ungdomarna som kämpade i underläge får den här boken mig att bli irriterad på den unga rappande tjejen och tycka att hon får skylla sig själv. Även om jag inte är med i målgruppen brukar jag kunna uppskatta ungdomsböcker som är engagerande och angelägna. Trots att även denna är aktuell och många ungas verkliga vardag fängslar den mig inte, tyvärr. Författaren har själv varit rappare, har en examen i Creative Writing och är duktig på att uttrycka sig, men jag tycker för illa om rap och gängkultur för att fastna för denna bok.

Brianna har talang för att rappa, men vill inte bara ses som dotter till Law, en rappare som blev mördad när hon var nio år och som hon knappt minns. Hennes mamma har varit missbrukare och Bri och hennes bror Trey bodde länge hos farmor och farfar när mamman var på avvänjning. Nu har hon varit ren i många år, men Brianna vet att det är en kamp för henne varje dag att inte falla dit igen. Hennes moster är fortfarande knarklangare och det är hennes sätt att snabbt få tag i pengar när familjen behöver hjälp. Bri tänker att om hon blir en känd rappare kan hon försörja familjen. Hon rappar för att protestera mot fördomar men publiken missuppfattar hennes brutala texter. 


https://www.adlibris.com/se/bok/min-tur-nu-9789127169319

Wednesday, December 09, 2020

En apa i Rågsved

Utläst 201208: En apa i Rågsved av Anna Suvanna Davidsson

Davidsson har kontot Apan satt i granen som är stort på instagram, men jag hade inte läst något av henne tidigare. Hon är ensamstående mamma med indiskt och thailändskt urspung och detta är hennes debut. Liksom bokens Tess kommer hon från Växjö och har tre barn och sedan vet jag inte hur mycket som är självupplevt då detta är en roman, men den känns äkta och övertygande, det handlar om psykisk misshandel men är ändå ofta komiskt beskrivet. Det kan vara ett sätt att rädda sig själv, att vara snabb och rapp i käften. 

Tess lever sedan sju år tillbaka med Rikard och deras tre barn. Utåt sett ser det ut som en lycklig familj men inne i Tess kokar det. Rikard klagar på allt hon gör, men säger att han bara gör det för att hjälpa henne, för hur ska hon annars lära sig. Flera gånger har hon fått nog och försökt bryta upp, men det slutar alltid med att han hotar att ta livet av sig och inte förstår hur hon kan vilja splittra familjen. Hon växlar mellan att klaga inför familj och vänner och att säga hur bra allt är. Hennes närmaste vänner ser igenom henne och försöker stötta henne till att orka separera. Till slut får hon nog och känner att hon verkligen måste få leva sitt eget liv och lämnar Rikard. Det blir inte lätt, men det är en oerhörd känsla av frihet att äntligen få göra vad hon vill och som hon vill. 

Friday, December 04, 2020

De osynliga

Utläst 201203: De osynliga av Roy Jacobsen

Jag förstår inte hur man kan skriva så fint och spännande om en liten ö i Nordnorge för hundra år sedan! Det är helt fantastiskt skildrat med liv och död och vad som händer människorna på ön. Jag kan inte heller förstå hur de överlevde, med bara en familj på ön. Det här är det första jag läser av Jacobsen och nu vill jag läsa mer. Det är en liten bok på bara 220 sidor och med korta kapitel så den är lättläst och boken utgår från verkliga händelser mellan åren 1913 och 1928. 

Ingrid växer upp på den lilla ön Barröy, längst ut i en kustremsa i Nordnorge på tidigt 1900-tal. Här finns hennes pappa, mamma, farbor och faster. När hon börjar skolan får hon åka till en annan ö i två veckor och sedan vara hemma i två veckor. Livet är tufft på ön, med stormar som ödelägger allt, men som också ger dem mycket till skänks när saker driver i land. 

De osynliga

https://www.adlibris.com/se/bok/de-osynliga-9789113070193

Wednesday, December 02, 2020

Advent

Utläst 201130: Advent av Gunnar Gunnarsson

Gunnarsson var en islänning som skrev på både isländska och danska och denna korta roman kom ut 1937. Ärligt talat hade jag inte själv valt en så oansenlig liten brun bok, men nu fick jag den av en kompis och är jätteglad för det! Hon tyckte att den passade till mig för att jag bott på Island i ett halvår och är fårägare och hon har så rätt. Det är en oerhört gripande skildring av en man som går omkring uppe i bergen på Island i december och letar efter bortsprungna får. Här är ett par exempel på den typiskt hårda stilen i boken: 

Man kan inte veta vilken dag man vaknar till. Å andra sidan händer det inte ofta, att något blir så galet, att man inte kan tänka sig något ännu värre. (Sid. 40)

Vad kaffe är vet bara den som har druckit det i en håla under jorden i trettio graders frost och mitt i en ödemark av oväder och berg. (Sid. 76-77)

Benedikt ser det som en särskild händelse att det är tjugosjunde gången han går upp i bergen och letar får, för det är halva hans liv. Han ger sig av upp i bergen och ödemarken med sin hund och sin gumse. De går genom storm och trettiogradig kyla, genom snö och is. Andra tycker att han är galen, men han ser som sin plikt att leta efter försvunna får så att de inte fryser eller svälter ihjäl.



Monday, November 30, 2020

600 mil till dig

Utläst 201130: 600 mil till dig av Lovisa Wistrand

Jag tyckte om messengerduologin av samma författare, men här gör hon det lite lätt för sig och återanvänder knepet att låta en del av konversationen ske via chat. Eftersom huvudpersonerna bor just 600 mil ifrån varandra är det nödvändigt, men för mig känns det lite tjatigt. Annars är det en mysig och charmig historia om hur det kan vara med en omöjlig kärlek på andra sidan Atlanten. Boken är lättläst och kan fungera som knark för New York-älskare. Ibland blir personerna lite väl vackra och klyschiga, men jag tycker om söta kärleksromaner så jag sväljer det. 

Alice lever ett till synes perfekt liv i Uppsala med sin man Carl som är hjärnkirurg och deras två flickor Vera och Diana. Själv är hon läkare men på en vårdcentral och tycker att Carl jobbar för mycket, han är ju aldrig hemma och tar sig tid med henne. Hon beklagar sig för sin granne och bästa vän Ella, som också är gift med en kirurg. Av en händelse fastnar Alice på en Facebooksida om New York och där får hon syn på en man som verkar veta allt om sin stadsdel Brooklyn. De börjar chatta och förbjudna känslor dyker upp. 


600 mil till dighttps://www.adlibris.com/se/sok?q=600+mil+till+dig

Friday, November 27, 2020

Innan snön faller

Utläst 201126: Innan snön faller av Helena Kubicek Boye 

Jag brukar inte läsa deckare för jag tycker inte om att bli skrämd, men den här var jag nyfiken på för att den handlar om Säter och fasta paviljongen där de allra farligaste psykiskt sjuka satt. Svartenbrandt och Quick fanns där till exempel och trots att det var en av de säkraste anstalterna i landet hände det att någon rymde och då kunde de dyka upp i Hedemora där jag bodde. Säters sjukhus finns kvar men fasta paviljongen stängde 1989 och kommer nog snart att rivas, mycket blev förstört i en brand, men än så länge står byggnaden kvar och är skrämmande. Författaren har själv jobbat som psykolog i Säter och är väl insatt i ämnet. Romanen är spännande, men inte riktigt i min smak, fast jag kan rekommendera den till dem som vill ha något otäckt men lättläst.

Anna Varga är nyutbildad psykolog och har fått jobb på den rättspsykiatriska kliniken i Säter. Hon kommer från början från Simrishamn och har bott i Stockholm, men nu har hennes kompis Lina lockat henne till Dalarna. Hon är pigg på att starta sin nya tjänst och nyfiken på patienterna som hon ska ha terapi med, men blir snabbt indragen i något hon egentligen inte borde peta i. Någon lämnar mystiska lappar i hennes brevinkast, hon blir varnad för "de andra" och rum 55, vad nu det är för något. När en av patienterna hittas död blir hon inblandad för att Lina behöver hjälp. Hon behöver prata med någon men vet inte vem hon kan lita på. 

Innan snön faller

Thursday, November 26, 2020

Eva

Utläst 201125: Eva av Peter Dickinson

Ärligt talat skulle jag nog inte ha valt den här boken om det inte vore för att vi har den i klassuppsättning och jag försöker hålla koll på vad vi har för ungdomsböcker på skolbiblioteket. Den är från 1989 och ser ganska tråkig ut och framtidsskildringar är inte min favoritgenre, men här blir det kusligt med tanke på att vi är i framtiden nu och många djur redan är utrotade. Det blir lite för mycket science fiction för mig, med så kallade formare och annan futuristisk teknik, men berättelsen är fin och tänkvärd. Flickan Eva är en ovanligt klok och mogen trettonåring, men det är intressant att tänka sig hur det skulle vara att hamna i en apas kropp. 

Eva var en vanlig trettonårig tjej, kanske ovanligt söt med sina blå ögon, tills den allvarliga trafikolyckan. Hon skulle ha dött om de inte lyckats föra över hennes tankar till chimpansen Kelly. Evas pappa forskar på apor och i hela sitt liv har hon fått träffa chimpanser, men nu ska hon själv acceptera att hon är en. Det blir svårast för hennes mamma, Eva själv bestämmer sig för att leva helt i sin nya kropp och försöka glömma sitt människojag. Hon får ett tangentbord där hon kan skriva saker som sedan uttalas med människoröst så att hon kan göra sig förstådd bland människorna, och sedan ska hon träffa en chimpansflock och bli accepterad där. 









Monday, November 23, 2020

Bror

Utläst 201121: Bror av David Chariandy

Det här är en liten bok på bara 175 sidor, men med ett viktigt innehåll. Romanen kom först ut 2017 och i denna nya pocketupplaga finns ett gripande förord av Jason Diakité. Tyvärr är det ständigt aktuellt hur mörkhyade behandlas och hur vardagsrasismen kan bli mer och mer utspridd. Jag har nyligen läst The hate U give av Angie Thomas och de här böckerna har samma tema; ung svart man blir dödad av polis. 

Michael och Francis är ett par bröder som bor med sin mamma i ett utsatt område i en storstad i Kanada. Mamman kommer från Trinidad och jobbar hårt för att försörja familjen, men pojkarna hänger mest i Parken, ett  slumområde med andra halvkriminella ungdomar. Först beskrivs tillvaron för Michael och hans mamma tio år senare och sedan får vi veta vad som hände Francis. Han var lättstött och besvärlig och hamnade ofta i bråk, men Michael såg upp till sin storebror som även var tuff men snäll mot mamman. 

Bror

Friday, November 20, 2020

Julafton på den lilla ön i havet

Utläst 201120: Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Nu är jag tidigt ute med julböcker, men det var svärmor som lånat den och frågade om jag ville ha den efter henne och nu kan jag lämna tillbaka den på kommunbiblioteket så att flera hinner läsa den före jul. Jag tycker om Colgans mysiga miljöer, även fast jag vet att det är fullständigt groteskt att leva på en blåsig ö på vintern, efter ett halvår på Island. Jag håller inte koll på hur många böcker det är och hur de hänger ihop, om små öar och bagerier, som hon har skrivit och det spelar ingen roll för man kan hoppa in var som helst. Nu har jag fått hänga med till den lilla ön Mure i Skottland, med alla dess invånare och deras kärlekar och problem och det var fint. (Detta är tydligen den tredje och sista delen om Flora och Mure, läste jag nu.)

Flora ser inte fram emot julen som vanligt för hon har problem med sin pojkvän Joel. Hon vet att han har haft en tuff uppväxt och har svårt att visa känslor, och han verkar inte vara redo att flytta ihop med henne. Amerikanen Joel å sin sida älskar verkligen Flora, men är rädd för att såra henne för att han inte vet hur han ska kunna leva ett vanligt liv på den lilla ön. Saif är läkare och har hamnat på ön som flykting från Syrien med sina två små pojkar. Han vet inte om hans fru fortfarande lever och det är svårt att leva vidare med ovissheten. 

Julafton på den lilla ön i havet

Monday, November 16, 2020

Övergivenheten

 Utläst 201115: Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink

Åsbrink är alltid bra och framför allt njuter jag av det vackra språket. Här blir det dock lite olika fängslande beroende på vem det handlar om. Jag fastnar för mormor Ritas historia, men när vi når nutidens Katherine blir jag inte lika gripen och när hon talar om sina föräldrar som "molnen" blir det direkt konstigt. Även om det är en roman så baseras den på verkligheten och här får man veta mycket om de spanska judarna från Selloniki, som man kanske inte hört om innan. Jag fascineras av, men har lite svårt att förstå, den nedärvda övergivenheten på samma sätt som i Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev, som handlar om en nedärvd ilska, men det kan vara för att jag är så förskonad och kommer från en vanlig Svenssonfamilj. Jag ifrågasätter inte känslan, men jag tycker att det är oändligt sorgligt att Elisabeth som är född i Sverige 1965 ska behöva ha den. 

Katherine undrar över vem hon är och hur hon har blivit den personen. Hon går tillbaka till sin mormor Rita i London, sin mamma Sally som flyttade till Sverige och sig själv som liten. Det är otroliga människoöden som via morfadern går ända tillbaka till judarnas fördrivning från Spanien 1492. Hon forskar i varför det tog tjugo år innan mormor och morfar äntligen gifte sig. Hon åker till Thessaloniki för att leta spår efter sina släktingar, men där har de rivit upp den gamla judiska kyrkogården så att man kliver omkring på gravstenar över hela staden. 



https://www.adlibris.com/se/bok/overgivenheten-9789177953654

Tuesday, November 10, 2020

Inställd resa till Sabarmati

Utläst 201109: Inställd resa till Sabarmati av Majgull Axelsson

Jag har läst allt av Axelsson och tyckt om och så även denna gång. Dock har hon här ibland en onödig inblandning av läsarna; "Vi vet att det inte är så, men hon vet det inte" och liknande. Jag tycker om att vara den allvetande läsaren utan att bli påmind om det, men för övrigt är det välskrivet och med bra flyt. Jag hörde ett par samtal med Majgull på bokmassan.se (Tips för den som är nyfiken; man kan titta gratis fram till årsskiftet.) och det är intressant och fruktansvärt att rasismen blivit allt vanligare, även i hennes gamla hemstad Nässjö.  

Fatima är adopterad från Indien av Magdalena, som längtat efter ett barn, och prästen Henrik som vill ha ett eget barn, ett "riktigt" barn som han säger. Lykke är lärare och kusin till Magdalena och hon tar hand om Fatima när föräldrarna inte klarar av det. Fatima är trött på att vara annorlunda och efter studenten byter hon namn till Meera, som hon egentligen heter, suddar ut hela sin bakgrund och försvinner. Lykke blir förtvivlad och drömmer om att hitta henne igen. En dag förändras hennes liv när hon blir misshandlad och blir liggandes länge på sjukhus. 

https://www.adlibris.com/se/bok/installd-resa-till-sabarmati-9789113110097?campaignId=dea791fd-d901-4bfd-a493-13d1c5c1962e


Thursday, October 29, 2020

En enda risk

Utläst 201028: En enda risk av Simona Ahrnstedt, återberättad av Pamela Jaskoviak

Jag har inte läst något av Ahrnstedt tidigare för jag är inte så intresserad av romance, men den här romanen som är bearbetad till lättläst är kul att läsa. Jag blir så glad när det kommer bra böcker som är lättlästa för vuxna, för ofta ser de tyvärr för tråkiga ut. Den här är skriven för vuxna och blir inte för barnslig, men man får inte vara pryd för det är mycket sex... Nu såg jag att det är del tre i en serie, men det går bra att läsa den fristående. 

Ambra är en duktig journalist på Aftonbladet. Tom har varit elitsoldat. Ambra får ett uppdrag hon inte vill ha och måste åka till Kiruna. Det är några dagar före jul och kallt och mörkt. Hon minns sin svåra barndom där. Tom mår dåligt efter att ha suttit fången hos terrorister. Nu sitter han ensam i ett hus i Norrbotten. De är helt olika och passar inte ihop. Men så möts de två och kan inte sluta att tänka på varandra. 

Monday, October 26, 2020

The hate U give

Utläst 201024: The hate U give av Angie Thomas

Det här är en ungdomsdebut som kom ut 2017 och det har hunnit komma ut en till bok av Thomas som jag också vill läsa. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing, kommer från Jackson i Mississippi och ville skriva en bok om en liknande förort som den hon kommer ifrån. Boken känns väldigt äkta, det är mycket slang och hiphopreferenser som jag inte hänger med i, men det gör inte så mycket. Dock blir den lite för lång med sina 450 sidor som kan vara avskräckande för målgruppen unga läsare. 

Starr är sexton år och lever i två olika världar, dels den fattiga förorten där hon bor och dels den fina privatskolan där hon är en av få mörkhyade elever. Hon får hela tiden tänka på att tala olika språk, för hon vill inte att hennes vita vänner ska se henne som den ghettounge hon faktiskt är. En kväll förstörs hennes liv totalt då hon är med i bilen när hennes barndomsvän Khalil blir ihjälskjuten av polisen. Hon berättar det inte ens på skolan och för sin vite pojkvän och vet inte hur hon ska göra. Hon vill att Khalil ska få upprättelse, men vet inte om hon vågar vittna. Det brukar ändå inte tjäna något till när en svart person blivit dödad, oavsett om han är knarklangare eller oskyldig. 

Wednesday, October 14, 2020

Överlevarna

Utläst 201013: Överlevarna av Alex Schulman

Det här är den första rena romanen av Schulman även fast hans tidigare böcker också har räknats som romaner. De har handlat om hans familj och denna bok har drag av honom och hans två bröder men är mer fiktion. Kanske spelar det ingen roll, men jag kan inte låta bli att undra hur mycket som är sanning. Han skriver på ett så drabbande sätt så att man tror på allt, det är vackert beskrivet, ofta sorgligt. Jag älskar till exempel när han skriver om något han råkat se fast det inte var meningen; det var inte för mig att se. Det börjar med slutet och sedan får vi följa bröderna i återblickar till barndomen varvat med det sista dygnets händelser som leder fram till torpet. Det är skickligt gjort och jag tycker mycket om den här boken! 

De tre bröderna Benjamin, Nils och Pierre åker till torpet tillsammans en sista gång för det var mammas önskan. Här ska hennes aska spridas ut över sjön. Men de vuxna männen börjar slåss och polis tillkallas. De har inte besökt torpet på tjugo år, men nu väller barndomsminnena över dem och det finns ouppklarade saker mellan dem. Mamma ville att de skulle prata med varandra, som hon aldrig kunde göra. 


https://www.adlibris.com/se/bok/overlevarna-9789100182496

Monday, October 12, 2020

Dotterns berättelse

Utläst 201009: Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa

Jag läste nyligen Den tyska flickan av samma författare och tyckte att den var helt fantastisk så kanske hade jag för höga förväntningar på denna roman, som också är baserad på verkliga händelser. Boken är bra och det är samma vackra språk, men den når inte alls upp till samma nivå som Flickan. Correa är född på Cuba men bor i New York och han beskriver viktiga historiska händelser i romanform. 

Elise Duval är åttio år och har bott i USA i närmare sjuttio. Hon fick lämna Frankrike för att komma till sin morbror efter andra världskriget. Plötsligt dyker det upp en kvinna med brev skrivna på tyska av Elises mamma under kriget. Allt som Elise försökt glömma och lämna bakom sig dyker upp igen. I en återblick till Berlin 1939 flyr bokhandelsägaren Amanda Sternberg till franska Haute-Vienne med sin dotter. Tyvärr går de inte säkra för nazisterna där heller. 

Dotterns berättelse

https://www.adlibris.com/se/bok/dotterns-berattelse-9789177991618

Wednesday, October 07, 2020

Inte som du

Utläst 201006: Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall

Denna ungdomsroman kom ut 2019 och känns väldigt modern. Vi har köpt den i klassuppsättning på skolbiblioteket och min kollega har ett projekt i en klass där de diskuterar boken. Det skulle jag känna mig obekväm med då det är mycket sex och fula ord, men det kanske mest är jag som är äldre än målgruppen som reagerar på det. Ibland känns det överdrivet med att killarna har det sämre än tjejerna på precis alla sätt, men det är ett intressant tankeexperiment. Jag minns när jag praktiserade på Södra Dalarnes Tidning på nittiotalet och skrev om att det skulle byggas ett nytt ridhus. Då diskuterades det att man sällan satsar på en typisk tjejsport utan mest på killarnas hockey och det är lite samma sak som i denna bok där tjejernas synkrolag får mycket mer plats än killhockeyn. Jag hade aldrig hört ordet synkro innan, men det är isdans i lag. 

Ester är den snyggaste och mest populära tjejen på hela skolan, hennes mamma var konståkare och Ester är lagkapten i konståkningslaget. Hon får alla killar hon vill ha, men är likgiltig inför dem och utnyttjar  dem som leksaker. Vincent är en vanlig kille som går första året på gymnasiet och spelar hockey. På en fest blir han indragen på ett rum av Esters bästa kompis Amanda och hon lurar honom att skicka en nakenbild som sedan sprids över skolan. 

Inte som du

https://www.adlibris.com/se/bok/inte-som-du-9789132211058

Wednesday, September 30, 2020

Musselstranden

Utläst 200929: Musselstranden av Marie Hermanson

Denna roman kom ut 1998 och jag har för mig att jag läste den när den var ganska ny. Jag minns att jag tyckte mycket om den och jag brukar inte läsa om böcker, dels eftersom jag är rädd att jag inte ska tycka lika mycket om dem andra gången och dels för att det kommer så mycket nytt hela tiden som jag vill läsa. Nu läste jag om denna till en bokcirkel och den fascinerar mig fortfarande, det var ju skönt! De flesta av hennes böcker är väldigt bra och hon kan väva in mystik utan att det blir för konstigt. 

Ulrika tar med sig sina båda söner till sin barndoms paradis. Det finns en strand som man når landvägen bara genom att tränga sig igenom täta buskage precis intill en klippkant och det är inte många som hittar dit, men till musselstranden gick hon och hennes sommarkompis Anne-Marie ibland. Pojkarna är kanske inte särskilt intresserade av hennes barndom och det förflutna, men plötsligt försvinner den minste och dyker upp oväntat högst upp på en klippa. Han har hittat en gång genom berget och när storebror följer med in gör de ett ohyggligt fynd. Kan detta ha att göra med ett försvinnande den där sommaren när Ulrika var liten? 

Musselstranden

Tuesday, September 22, 2020

Maria ensam

Utläst 200920: Maria ensam av Sven Delblanc

Det här är sista delen av fyra i romansviten som börjar med Samuels bok. Det är sin egen släkthistoria Delblanc skildrar, Samuel är inspirerad av hans morfar och Maria hans mamma. Han är själv född i Kanada dit föräldrarna emigrerade 1931 men återvände till Sverige när han var några år gammal. Här kan man läsa mer om författarens liv: http://www.delblancsallskapet.se/presentation.html

Äsch, nu försvann resten av recensionen som jag trodde att jag sparat som utkast och jag orkar inte skriva om den. 

Maria ensam

Saturday, September 12, 2020

Gränsmark

 Utläst 200910: Gränsmark av Aino Trosell


Trosell kommer från Malung och det är roligt för mig, som kommer från Dalarna (visserligen ligger Hedemora i södra delen) och som bott ett år i Malung och gått på folkhögskolan där, att läsa om landskapet. Gränsmark handlar om Finnmarken, en glest befolkad landsdel där man kämpar för att få behålla post och polis. Jag har även läst deckaren Om hjärtat ännu slår och den historiska romanen Hjärtblad av samma författare och ser att jag har invändningen mot hennes böcker att orealistiskt mycket saker händer en och samma människa. Så är det även här, men i nutidsromanen Gränsmark där vi följer lantbrevbäraren Siv under ett år, fungerar det bättre då det sker ovanligt mycket i hela samhället. Det blir spännande och intressant att se hur författaren ska få ihop alla trådar och jag tycker att hon lyckas väl med det oväntade slutet. 

Siv har fått ett vikariat som lantbrevbärare i Finnmarken. Det är en ibland rent farlig tur där hon kör ensam genom iskalla vintrar och myggtäta somrar, men Siv är själv tuff och trivs för det mesta med jobbet som passar henne. När någon invänder att det väl är ett enformigt jobb som bara handlar om att stoppa post i "random brevlådor" vet hon inte vad hon pratar om. Siv får ett personligt förhållande till sina abonnenter längsmed rundan, vare sig hon vill det eller inte. För vissa människor är hon den enda levande person de träffar på och hon blir indragen i allt möjligt som egentligen går långt utanför hennes ansvar och befogenheter som brevbärare.

Gränsmark

https://www.adlibris.com/se/bok/gransmark-9789176972380

Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Efter det som hände

 Utläst 200911: Efter det som hände av Åsa Ringdahl


Det här är en fristående fortsättning på debutromanen Det handlar om oss och båda är fina ungdomsböcker om relationer. Jag tycker om att handlingen i böckerna är förlagd till Östersund, en trevlig stad som jag besökt när jag hade en kompis där. Jag hade glömt mycket av vad som hände i den första boken, men det gör inget för nu får vi lära känna nya ungdomar som inte var så viktiga i debuten. Det känns äkta och fint att läsa om vardag och vanligt liv bland tonåringar, det är bara ibland de uttrycker sig lite väl vuxet. Jag har väl aldrig hört en tonåring säga "ingen orsak" som svar på tack, men för det mesta flyter dialogen på bra. 

Fanny och Simon har känt varandra och varit vänner hela livet. De bor även grannar så det är naturligt att ses. Tills det en dag blir komplicerat. Det är sista året på gymnasiet och Simons tjej Amanda har sagt att de ska ta en paus. Simon förstår inte riktigt vad det betyder, är de inte tillsammans längre? När Fanny kommer hem till honom för att fika slutar det med att de har sex. Efter det vet de inte hur de ska hantera situationen. De vill ha kvar varandra som bästa vänner, men sexet ställer sig emellan och de kan inte längre prata med varandra som förut. 

Efter det som hände

https://www.adlibris.com/se/bok/efter-det-som-hande-9789176972472

Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Thursday, August 27, 2020

Det kommer aldrig vara över för mig

 Utläst 200825: Det kommer aldrig vara över för mig av Mhairi McFarlane

McFarlane skriver roliga böcker om kvinnor med kärleksproblem. Det är lättläst men ändå smart, för det mesta, men för ovanlighetens skull blir jag besviken på slutet. Jag vill att det ska sluta lyckligt, men det här blir lite för smörigt tyvärr. Men jag älskar de brittiska miljöerna och längtar till engelska pubar, så jag njuter av resten av boken. Romanen heter Don´t you (forget about me), en låt med Simple Minds som på svenska blivit översatt till en Håkan Hellströmtext. Obegripligt för dem som inte hört låtarna, kul för oss som vet. 


Georgina Horspool är trettio år och borde verkligen få ordning på sitt liv. Men ödet vill något annat. En dag går allt åt skogen; hon får sparken från ett i och för sig tråkigt jobb på en sunkig restaurang i Sheffield och dyker därför oväntat upp hemma hos sin pojkvän mitt på dagen, och ertappar honom med en annan kvinna i sängen. Pojkvännen är ståuppkomikern Robin McNee som inte verkar förstå problemet utan vill ha tillbaka henne. Han använder intima detaljer i sina ståuppnummer och Georgina vet inte hur hon ska få stopp på honom. Georgina får ett nytt jobb men upptäcker att chefen är hennes ungdomskärlek Lucas McCarthy. Det verkar som om han inte minns henne, men hur kan det vara möjligt efter den som hon tyckte himlastormande kärlekshistorien de hade tolv år tidigare?


Det kommer aldrig vara över för mig

https://www.adlibris.com/se/bok/det-kommer-aldrig-vara-over-for-mig-9789150944556

Friday, August 21, 2020

Kirurgens dotter

 Utläst 200817: Kirurgens dotter av Cannie Möller och Henry Meyer

Möller skriver spännande böcker och nu har hon för första gången skrivit tillsammans med sin livspartner Meyer som är filmregissör och manusförfattare. Möller har tidigare varit skådespelare och pjäsförfattare och jag vet inte hur de delat upp skrivandet mellan sig, men dramatiskt är det och skulle passa bra för en film. Obehaget kommer krypande och min tro på vem som är ond eller god ändras genom historiens gång. Det är egentligen ingen som vill någon annan illa, men omständigheter får människor att göra felaktiga val och det är skickligt berättat hur de tänker. 

Leyla Saleh är en duktig kirurg som får ta sig an de svåraste operationerna. När hennes man Samir plötsligt lämnar henne utan att förklara varför och deras femtonåriga dotter Jonna mest ägnar tid åt bandet hon sjunger i skakar hennes tillvaro. Kanske är det därför hon tillåter sig att bli plötsligt förälskad i en man hon knappt vet något om. En man som nästlar sig in i hennes liv med löfte om att hjälpa Jonna att skriva bättre låtar. 

Kirurgens dotter

https://www.adlibris.com/se/bok/kirurgens-dotter-9789176972403

Tack till Hoi förlag för recensionsexemplaret!

Söker du här? av Stina Sundling

 Utläst 200812: Söker du här? av Stina Sundling

På omslaget står det Roman om en kvinnas jakt på kärlek och det är precis vad det är. Boken handlar om Stilla som är 54 och nyskild och ska ut i dejtingdjungeln. Hon är tio år äldre än jag och jag skulle vara minst lika vilsen om jag skulle ut och dejta nu eftersom jag var 22 när jag träffade min man 1996 och det var före nätdejtandet. Jag fattar inte ens titeln riktigt; vadå "Söker du här?". Det verkar betyda "Vad söker du?". I början irriterar det mig lite att det är ett dutilltal i boken, men det dyker inte upp så ofta och i övrigt är det ett rappt och roligt språk. Jag skulle tro att mycket är självupplevt och jag förundras över hur svårt det ska vara att träffa kärleken när man är en kvinna som är över 50 som är snygg och i god form. Det är lättare att hitta unga älskare och det gör Stilla, men hon blir trött på att det bara är män som är för unga som hör av sig. Det här är en frisk och kul debut och det är modigt att skriva så öppet om sex även i en roman. 


Stilla tycker att hon är en fullständigt normal person och när hon skilt sig från barnens pappa vill hon träffa en ny man. Hon har aldrig nätdejtat förut men laddar ned flera appar och kastar sig ut. Nya män är lätta att träffa, men av någon anledning är det svårt att hitta någon att bli attraherad av, som samtidigt är trevlig OCH är intresserad tillbaka. Stilla betar av en rad unga män, försöker träffa några i sin egen ålder men ofta är de för gubbiga och vill mest ha henne som något slags energikick och tänker att hon kan bli deras personliga tränare. Ibland försätter hon sig i rent av farliga situationer, men det är lätt att förstå att hon lockas till sex som kan spåra ur när männen byter personlighet helt plötsligt. Hon undrar om hon är för kräsen, men inser att hon hellre är ensam än med någon som hon inte älskar och tycker inte att det är för mycket begärt.

Söker du här? : roman om en kvinnas jakt på kärlek

https://www.adlibris.com/se/bok/soker-du-har-roman-om-en-kvinnas-jakt-pa-karlek-9789176972359

Tack Hoi förlag, för recensionsexemplaret!


Thursday, August 20, 2020

Florence Stephens förlorade värld

 Utläst 200819: Florence Stephens förlorade värld av Lena Eberwall och Per E. Samuelson


Den här romanen kom ut 2016 och det har inte blivit av att jag läst den förrän nu, fast jag tänkt att jag ska. Nu ska vi ha den i en bokcirkel så nu blev det äntligen av. Det är verkligen intressant för oss som bor i närheten av Huseby bruk. Jag har varit där flera gånger, bland annat har de Nordens största julmarknad och det är verkligen ett imponerande slott, men en sorglig historia. Författarna är advokater och har på ett skickligt sätt försökt bena ut vad som egentligen hände och ibland blir det för komplicerat för mig, men det är ändå fascinerande att läsa om. 

Så här såg slottet ut på julmarknaden i november 2019. 


I början av 1900-talet var Huseby Smålands största gård, med masugn, smedja, mejeri och mycket mark runt. Här växte Florence Stephens upp i sin egen värld. Familjen Stephens var rik och så hade det kunnat fortsätta om Florence inte låtit sig luras av prins Carl. Hennes svaghet för kungligheter fick henne att blint lita på honom, fast han utnyttjade henne och tillsammans med sin vän lurade han av henne enorma summor. Det här var en av de stora rättsskandalerna på femtiotalet och det är otroligt att det kunde gå så långt. 

Florence Stephens förlorade värld

https://www.adlibris.com/se/bok/florence-stephens-forlorade-varld-9789164205568




Monday, August 17, 2020

Söker du här? och Kirurgens dotter

 Utläst 200812: Söker du här? av Stina Sundling

Söker du här? : roman om en kvinnas jakt på kärlek

Utläst 200817: Kirurgens dotter av Cannie Möller och Henry Meyer

Kirurgens dotter

Dessa böcker har jag fått som recensionsexemplar och första recensionsdatum är den 21 augusti, så jag väntar med att publicera inläggen tills dess. 



Sunday, August 09, 2020

Små solfåglar långt borta

 Utläst 200809: Små solfåglar långt borta av Christie Watson


Den här boken läste jag 2016 och jag brukar inte läsa om böcker, för det kommer så mycket nytt jag vill läsa hela tiden, men nu gjorde jag det för att vi har den i min bokcirkel. Det ska bli kul att prata om den för jag tycker mycket om den, men recensionen jag skrev förra gången funkar fortfarande.

https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=solf%C3%A5glar


Små solfåglar långt borta

Wednesday, August 05, 2020

En enda gnista

Utläst 200730: En enda gnista av Jodi Picoult

Jag tycker om allt av Jodi Picoult men har glömt bort henne de senaste åren så nu har jag flera böcker av henne att läsa. Hon är alltid angelägen och insatt i det hon skriver om och så även denna gång, om abortmotståndare. Jag hade inte förstått att det är en så infekterad fråga i USA och tycker att det är otroligt orättvist att det är olika regler i olika delstater! Picoult har sålt 14 miljoner böcker och är en av USA:s bäst säljande författare. Att en författare säljer är inte alltid lika med att det är bra litteratur (jag fattar till exempel inte alls grejen med Läckberg) men i hennes fall är det välförtjänt, hon har ett språk som flödar och det är lättläst men ändå intressant, förutom ibland när det blir för detaljerat med exempelvis sjukhustermer, men det måste vara oerhört inspirerande för dem som är vana vid miljön. 

Det är en vanlig höstdag på kvinnokliniken Centret men plötsligt bryts lugnet av att en desperat man kommer in och börjar skjuta. Snart har situationen övergått i ett gisslandrama. Hugh McElroy är polis och van gisslanförhandlare och åker genast till platsen. Han funderar på hur han ska få kontakt med gisslantagaren och får plötsligt veta att hans femtonåriga dotter Wren är inne på kliniken. Egentligen får man inte fortsätta arbeta om man är personligt involverad för att det blir för känslomässigt, men han fortsätter och låtsas inte om att han känner två personer i gisslan, hans syster är med flickan där inne. 

https://www.adlibris.com/storkund/search?phrase=jodi%20picoult%20gnista&sort=relevance&sortOrder=desc

Wednesday, July 22, 2020

Sommar på strandpromenaden

Utläst 200721: Sommar på strandpromenaden av Jenny Colgan

Det här är förvirrande för boken har tidigare givits ut under namnet Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden, men hur som helst är det den andra delen i serien om det lilla bageriet. Det är mysig läsning och måste vara ännu trevligare för dem som gillar att baka. Jag tycker ju mest om att äta... men det går bra att läsa om allt gott hon bakar i boken. Det går att läsa böckerna fristående. Jag läste just att Jenny Colgan är född 1972 i Skottland och bor i ett slott!
https://www.plusbok.se/blog/laes-i-raett-ordning-jenny-colgan-156/

Polly bor i en fyr på den lilla ön Mount Polbearne i Cornwall. Dit kommer man bara när tidvattnet är lågt och annars står bron under vatten. Denna makalösa plats finns på riktigt!
https://www.google.se/search?q=mount+polbearne&sxsrf=ALeKk00z038h1Ce55W7iSGHFOD5Gj6LGpg:1595450170778&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiC_L2F2-HqAhXnk4sKHRRuD10Q_AUoAnoECAwQBA&biw=1366&bih=625

Allt borde vara bra; Polly får göra det hon helst vill; baka och stå i det Lilla bageriet på strandpromenaden, hon har sin älskade Huckle hos sig och sin tama lunnefågel Neil. Men det blir problem med hennes nya vän som nyss blivit änka och flyttat till byn. Polly har en hemlighet för henne som hon har tänkt att avslöja, men tiden går och det blir svårare och svårare. Dessutom måste Huckle åka iväg och de vet inte när han kan komma tillbaka.

Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden
https://www.adlibris.com/se/bok/sommar-i-det-lilla-bageriet-pa-strandpromenaden-9789176910771

Monday, July 13, 2020

Sweet home Dalarna

Utläst 200713: Sweet home Dalarna av Karin Janson

Författaren kommer från Stora Skedvi som ligger ett par mil från min hemstad Hedemora, så det är jätteroligt för mig att läsa den här romanen! Hon bor både  i en lägenhet i Stockholm och på familjegården i Dalarna. Det var inte svårt för mig att lämna Dalarna, men så är jag första generationen därifrån med föräldrar från Östergötland och jag förstår att det kan bli kris om man drar iväg till storstan från landet när släktens förväntningar vilar tungt över en.

Att vara olika vet jag också en del om; jag är hjälplös och maken kan fixa allt. Här är det omvänt; en stark och praktisk tjej och en kille som inte är van vid att rycka in förutom när det kommer till matlagning. Jag tycker att det är väldigt underhållande med kulturkrockarna och tänker att det är bra att flytta runt lite. Man kan inte rå för var man kommer ifrån men om man inte trivs kan man försöka flytta. Jag har till exempel bott i lilla Stöllet med ungefär 200 invånare -det var ett otroligt roligt år på folkhögskola, och i Göteborg, i den invandrartäta förorten Bergsjön.

Madde är hovslagarlärling hos den lite buttre hovslagaren Kent. Hon bor i den lilla byn i Dalarna där hon alltid har bott och trivs ganska bra med livet för det mesta. Ibland ligger hon med sitt ex Jonte, vars föräldrar hon hyr av och på fredagarna går hon ut med sin kompis Klara, dricker någon öl och ser på när Klara flörtar med alla killar. Plötsligt kommer stockholmaren Niklas och vänder uppochned på allting. Först stör sig Madde på honom och hans snobbighet, men sedan har hon svårt att inte tänka på hans gröna ögon och overkligt blonda hår.

Sweet home Dalarna
https://www.adlibris.com/se/bok/sweet-home-dalarna-9789177712626

Fint omslag men jag tycker faktiskt att hon ska ha rött hår och han jätteblont som i boken!

Saturday, July 11, 2020

Ljuset vi inte ser

Utläst 200710: Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Denna roman kom ut 2014 och på svenska 2016 och jag har tittat på den flera gånger tidigare utan att låna hem den, för jag har varit avskräckt av att den är 600 sidor lång. Det är en fantastisk bok, men mycket riktigt är den för tjock för mig och jag har problem att hänga med när det växlar fram och tillbaka i tiden. Det är svårt att skriva om den utan att avslöja för mycket, men jag är konfunderad över slutet och är osäker på vad som egentligen hände. Det är tråkigt när jag läst så långt för att få veta!

Marie-Laure är en blind sextonårig flicka som bor med sin pappa i Paris under andra världskriget. De flyr till Saint-Malo men där är det också farligt. Werner är en ung tysk pojke som bor på ett barnhem och blir värvad till Hitlerjugend. Han är duktig på allt som har med radioapparater att göra och får arbeta med att leta efter otillåtna sändare under kriget. Detta för ungdomarna samman trots att länderna är fiender.

Ljuset vi inte ser
https://www.adlibris.com/se/bok/ljuset-vi-inte-ser-9789187441769

Monday, June 29, 2020

Cilkas resa

Utläst 200628: Cilkas resa av Heather Morris

Jag tyckte att hennes debutroman Tatueraren i Auschwitz var helt fantastisk och så är även denna uppföljare. Efter att debuten kom ut har många frågat vad som hände med Cilka och nu har Morris verkligen försökt ta reda på det. Vi har hört mycket om koncentrationslägren men åtminstone jag kände inte till så mycket om Gulag innan.

Trots att det här är en fiktiv berättelse baseras den på vad författaren har fått veta bland annat genom Lale Sokolov, tatueraren som träffade Cilka i Auschwitz. Hon träffade aldrig Cilka själv men har talat med människor som kände henne. Det här är ett helt otroligt levnadsöde och jag kan inte förstå hur en ung kvinna kan vara så stark och orka allt som Cilka utstod. Hon var bara 16 år när hon kom till Auschwitz, men bestämde sig för att hon skulle försöka överleva där de flesta skulle ha givit upp.

Cilka Klein skickades till koncentrationslägret Aushwitz-Birkenau 1942. Hon var slående vacker och en person som man lade märke till även när hon försökte att göra sig osynlig. Lägerchefen Schwarzhuber valde ut henne till sin älskarinna och efter befrielsen stämplades hon som kollaboratör av ryssarna och skickades till Vorkuta, ett fångläger i Sibirien där hon skulle stanna i femton år. Även här lägger vakterna märke till den unga vackra kvinnan. Hon får det bättre när hon får börja hjälpa till på sjukhuset och en läkare ser hennes ovanliga talang att lugna människor.

Cilkas resa
https://www.adlibris.com/se/bok/cilkas-resa-9789188901736

Friday, June 26, 2020

Ganska nära sanningen

Utläst 200626: Ganska nära sanningen av Anna Ahlund

Det är skönt att läsa Ahlunds böcker för de handlar om att inkludera människor och har alltid en massa härliga personligheter som får vara ovanliga och vanliga samtidigt. Hon skriver mycket om sex och olika läggningar för att det är viktigt att alla får vara den de vill - och att hon tycker det är kul att skriva om sex. Det här är hennes tredje ungdomsroman utöver serien Våga längta i lättlästgenren. Hon hade min bror som svenskalärare på gymnasiet och det är jätteroligt att hon blivit författare på heltid. Mina föräldrar och min bror har bott och studerat i Uppsala, men jag har inte varit där så mycket. För dem som känner till staden måste det vara kul att läsa och känna igen platserna i boken. Jag gillar den för att den är rolig och mysig och handlar om relationer och sökande efter ett själv.

Nico har flyttat från Vansbro till Uppsala, klippt håret och färgat det rosa och ska börja på estetgymnasiet. Hen startar ett helt nytt liv där ingen känner till hens gamla liv förutom faster Valenka som är bildlärare och som hen ska bo hos. Nico skaffar nya vänner och känner att hen börjar bli den person hen vill, men ändå är det något som skaver. Skolan är fantastisk och hen hittar Beata som också är Beatlesfantast, men hen har dåligt självförtroende och vet inte hur det ska kunna gå att plötsligt vara en av esteterna där alla andra verkar vara så duktiga på något. Nico gillar att baka fina kakor och har valt en formkurs mest för att det var ett av de ämnen som det fanns plats kvar på.

https://www.adlibris.com/se/bok/ganska-nara-sanningen-9789129710366

Monday, June 22, 2020

Punkpoet med svensk brytning

Utläst 200618: Punkpoet med svensk brytning av Louise Halvardsson

Halvardsson är poet och författare och kommer från Nässjö. Hon har bott tio år i Brighton och flyttade därefter till Göteborg. Hennes debutroman Punkindustriell hårdrockare med attityd är en ungdomsbok och denna är en fristående uppföljare och handlar fortfarande om den svenska tjejen Amanda. Denna bok är för vuxna och handlar mycket om sex och droger och jag tycker inte att den passar för yngre ungdomar. På folkbiblioteket där jag lånade den står den på en hylla för unga vuxna och det tycker jag är lämpligt.

Oavsett om det är fiktion eller inte är det väldigt självutlämnande och känns som om mycket har hänt på riktigt. Jag har hört Louise uppträda på poetry slam och även där uttrycker hon sig personligt, rått och naket. Även fast det England hon beskriver är smutsigt och ruffigt längtar jag dit! Kanske inte efter de rivningshotade ockuperade rucklen, men efter pubarna, fish and chips och den avslappnade stämningen som jag älskar i Southend-on-sea där min mans mormor bodde.

Amanda har gått ut gymnasiet i Nässjö och åker till Brighton där hennes kompis Kim lovat henne att hon ska få bo och att hon ska lära upp henne i livets skola. Men när Amanda väl kommer dit försvinner Kim. Hon säger att Amanda får ta över hennes rum, hennes jobb, hennes kompisar och hennes älskare, allt utom Mannen kan hon ta. Mannen är en av killarna hon får dela lägenhet med och han är otroligt tilldragande och flörtig så det blir svårt att låta bli honom.

Punkpoet med svensk brytning
https://www.adlibris.com/se/bok/punkpoet-med-svensk-brytning-9789198345698

Tuesday, June 16, 2020

Den tyska flickan

Utläst 200612: Den tyska flickan av Armando Lucas Correa

Det här är det bästa och mest gripande jag har läst på länge! Det är en så fantastiskt berättad roman baserad på verkliga händelser. Jag blir mycket fascinerad av hur en debutroman kan vara så fulländad och jag ska läsa flera böcker av honom. Correa är författare och journalist. Han föddes på Kuba och bor nu i new York och är redaktör för People en español, Usas största spanskspråkiga tidning.

Hannah Rosenthal levde ett vanligt liv i Berlin före kriget, men 1939 får judar inte längre röra sig som de vill. Hon och hennes vän Leo lovar att vad som än händer ska de vänta på varandra och vara tillsammans när de är 87 år gamla, sedan tror de att livet är slut. Båda de judiska familjerna får visum till Kuba där de bara ska stanna ett kort tag för att sedan resa vidare till USA. De kliver på den stora atlantångaren M/S St Louis som avgår från Hamburg mot Havanna, men något händer och Kuba ändrar sina inreseregler och vill inte ta emot passagerarna. Sjuttiofem år senare får den tolvåriga Anna Rosen i New York ett paket från en släkting på Kuba. Hon och hennes mamma bestämmer sig för att åka till Havanna och träffa släktingen som kan berätta mer om vad som egentligen hände under kriget.

Den tyska flickan

https://www.adlibris.com/se/bok/den-tyska-flickan-9789188447876

Monday, June 08, 2020

Jag ser allt du gör

Utläst 200607: Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Norlin är sångerska och låtskrivare i Hello saferide och Säkert! och känd för sina smarta texter. Jag gillar hennes musik och blev nyfiken på denna skönlitterära bok trots att det är en novellsamling, som inte är vad jag brukar välja att läsa. Det är det korta formatet som gör det väldigt svårt att få till bra noveller, tycker jag, då det helst ska sluta med en knorr. Norlins noveller gör inte det, utan är mer som kortromaner, berättelser liksom, men de är bra! Jag tycker om hennes språk och hon är duktig på att formulera både vardagliga och absurda betraktelser, som till exempel så här:

Vi fick inte biljetter. I stället gick vi in på en jazzklubb i huset bredvid och såg ett ofattbart pretentiöst gäng folkhögskolestudenter spela dygnslånga solon. "Ja, det här var ju fruktansvärt", sa Ola då glatt och applåderade samtidigt. (Sid. 34-35.)

Jag undrar bara varför man gör ett så fruktansvärt fult omslag! Även om man skulle tycka att det är fint är det svårt att läsa författarnamnet. 

Det är en mardröm för en bibliotekarie när böckerna ser ut så här. Vi som fortfarande använder SAB-systemet och ställer böckerna i bokstavsordning (dock inte hemma där jag ställde in boken i en hylla för att ni ska se hur det ser ut) vill att det tydligt ska stå författare och titel på bokryggen! 



Friday, June 05, 2020

Bomullsängeln

Utläst 200604: Bomullsängeln av Susanna Alakoski

Alakoski är mest känd för boken Svinalängorna som även finns som film. Hon skriver om utsatta människor och det här är första boken i en svit om kvinnornas hårda liv i Finland och Sverige under nittonhundratalet. Hennes mormor arbetade femtio år på textilfabrik, men pratade aldrig om sitt arbete så all research har Alakoski gjort själv och hon har hållit på länge, "tio-femton år, om inte hela livet" säger hon i efterordet. Hon är född i Vasa och har vuxit upp i Ystad.

Till en början lever Hilda ett ganska bra liv. Hon har katten Kisuli och Sanna-täti som tar hand om henne när mor har fått stirrsjukan. Men så träffar hon en man och hamnar i olycka och tvingas att lämna familjen som inte längre vill ha med henne att göra. Hon kommer till gården Sorola som piga och träffar Helli som blir hennes nära vän trots att de är så olika. Helli tror att de kan få det bättre på den stora bomullsfabriken och lockar med Hilda till Vasa och ett helt annat men nog så slitsamt liv där.

https://www.adlibris.com/se/bok/bomullsangeln-9789127160491

Thursday, June 04, 2020

Jag blundar tills jag finns

Utläst 200604: Jag blundar tills jag finns av Marie Björk

Det här är en kort ungdomsroman, men med ett tungt ämne. Den kan vara ett stöd för ungdomar som har det tufft och även fast huvudpersonen Sandra är femton år och går i nian känns hon äldre. Hon har tvingats till att vara självständig då hennes alkoholiserade pappa bara klagar på allt hon gör och mamman inte protesterar. Jag tycker så fruktansvärt synd om henne, men som tur är finns det ljuspunkter.

Sandra vill bort från sitt liv i Gävle där hon inte tycker att hon passar in. Pappa blir aggressiv när han dricker och det är ofta. En sak som räddar henne är musiken och framför allt Patti Smith som sätter ord på det Sandra känner. Hon har haft Sara som var en nära vän, men sedan hon flyttade är hon ensam igen. Tills Cassandra börjar i klassen och det känns som ett tecken, att de heter nästan samma sak. Cassandra tar med henne på fester, får henne att börja dricka och vara mer normal, vad nu det är. När hon är full kan hon slappna av och börjar kanske förstå lite varför pappan dricker, även om hon aldrig kommer att kunna förlåta honom för att han förstört hennes uppväxt.







Wednesday, May 27, 2020

Svägerskans kontrakt

Utläst 200526: Svägerskans kontrakt av Göran Magnusson

Det här är den avslutande delen i trilogin om Källetorps gård. Jag tycker att det är kul att läsa om  Småland och Eksjötrakten, som min mormor kom ifrån, och det är faktiskt oväntat intressant att höra om lantbrukslivet där jag kan känna igen saker från vår lilla gård. Det är lite ovanligt med en man som skriver om relationer och jag tänker att det kan få andra män att läsa, även om de inte brukar läsa kärleksromaner. Egentligen är det vardagsliv och slit, men jag tycker om kombinationen av kärlek och natur. En sak som stör läsningen är alla grammatik-/slarv-/stavfel och romanerna hade förtjänat bättre korrekturläsning. Särskilt i början känns det hafsigt, som på sidan 45 där jag hittar fyra fel av typen "Blicken mot sjön där hennes man och svåger fortfarande simmande omkring." Synd, för jag tycker om språket annars.

Erik Hammarström tog över föräldragården efter faderns död vilket gjorde brodern Tore och svägerskan Eva besvikna till en början, men så småningom verkar de ha accepterat hur det blivit och har kommit varandra närmare igen. Särskilt Eva har omvärderat Erik och då han delar hennes hästintresse bygger de upp något som Tore inte har tillgång till. De tillbringar mycket tid tillsammans och attraktion uppstår. För att inte gå för långt, eller mest för att försvara sitt agerande, sätter Eva upp ett kontrakt dem emellan men det är svårt att hålla sig på rätt sida troheten.

Svägerskans kontrakt
https://www.adlibris.com/se/bok/svagerskans-kontrakt-9789176972311


Jag är blurbad på insidesfliken! Tack, Hoi förlag, för recensionsexemplaret.

Monday, May 18, 2020

Normala människor

Utläst 200517: Normala människor av Sally Rooney

Det här är en mycket omtalad bok. Jag tycker att den är bra, men kanske inte så fantastisk som alla säger. Det är korta meningar och jag kan sakna ett mer detaljerat språk, trots att jag gillar rättframheten. Det är kul att läsa om Irland och inte bara översköljas av amerikansk kultur, som man så ofta gör annars.

Jag brukar inte titta på serier för jag vill inte fastna i något på kvällarna utan tänker att jag ska läsa böcker i stället, fast ärligt talat blir det mest datortid. Men nu har jag tittat på den här serien som är på tolv korta avsnitt och finns på svtplay. Jag brukar heller inte jämföra böcker och filmer för det är helt olika saker, men den här serien är otroligt bra! Rooney har varit med och skrivit manus och det följer boken väl. Vilka fantastiska skådespelare och så otroligt söta tillsammans! Det är underbart att höra den irländska dialekten och kul att en liten del av berättelsen utspelar sig i Sverige. Det är en så komplicerad kärlekshistoria och man vill bara att allt ska ordna sig för ungdomarna. Trots att det bara går tre år så hinner det hända otroligt mycket både runt omkring och inuti Marianne och Connell.

Marianne är en tjej som kommer från ett rikt hem, men är ensam. Hon är lite konstig och har inga vänner. Hon har inte något stöd hemma heller och hennes bror är fruktansvärd mot henne, utan någon anledning. Connell går på samma skola, är en populär fotbollskille, lång och snygg. Hans mamma arbetar som städerska hemma hos Marianne och han hämtar henne där ibland. Han ser något i den mystiska Marianne och de börjar ha sex, men han vill inte att någon på skolan ska få veta. Det är mycket fram och tillbaka, när skolan är slut flyttar de båda till Dublin och börjar på Trinity. Där förändras situationen; Marianne blir snygg och träffar vänner men Connell har svårt att passa in.

Normala människor
https://www.adlibris.com/se/bok/normala-manniskor-9789100179724?campaignId=4806a4e8-c0e3-4245-8a12-590b8b027977

Wednesday, May 13, 2020

Lättare i mörkret

Utläst 200513: Lättare i mörkret av Anna Ahlund

Det här är del två i serien Våga längta med fyra fristående böcker som handlar om sex för unga. Den är utgiven på lättlästförlaget Hegas som ger ut böcker för ungdomar och andra som har svårt att läsa. Böckerna rekommenderas för personer som är 12-15 år, men jag tycker att de passar för äldre också. Även för invandrare om de inte är för pryda, för här är det verkligen sex det handlar om. Det är kul med Ahlund som skriver rätt på och gärna om olika sorters sexualitet utan att något är konstigt. Såhär: Förut trodde hon att killar alltid ville göra något kukigt när de hade stånd. Men kanske är det inte så. (Sid.33)


Här har jag skrivit om övriga böcker i serien:
https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=anna+ahlund

Lova och Namir har varit ihop i fyra månader. De har försökt ligga med varandra en gång men det gick inte så bra. Nu har Lova bestämt att de ska göra det igen. Hoppas att Namir också vill. Men om det inte går och om han inte vill vara ihop med henne längre? Lova är nervös men vill verkligen försöka ha sex med Namir igen.

Lättare i mörkret

https://www.adlibris.com/se/bok/lattare-i-morkret-9789178813957

Monday, May 11, 2020

Fårdagboken

Utläst 200510: Fårdagboken av Axel Lindén

Det här är en söt liten bok, särskilt för oss som har får. Författaren bor med sin familj på en gård i Östergötland och det här är hans debutbok. Den räknas som skönlitteratur men kunde stå på fakta, för det är verkligen en fårdagbok, en fårbiografi kanske. Det är lätt och luftigt, ibland bara några rader på en sida, om dagar med fåren som ingår i kontraktet för att bo på gården. Det är flera personer som delar ansvaret och ibland känner Lindén en tomhet när det inte är hans dag att se till att de har vatten.

Utdrag:
18 december
Jag pratade med veterinären. Hon sa att jag kunde avvakta, men att tackan borde avlivas och destrueras om hon hade feber och inte blev bättre. Jag ska ta tempen nu. (Sid.48)



https://www.adlibris.com/storkund/search?phrase=f%C3%A5rdagboken&sort=relevance&sortOrder=desc

Nu ser jag förresten att adlibris också kallar den biografi:

Denna produkt ingår i:

Isakskatedralen

Utläst 200510: Isakskatedralen av Kari Hotakainen

Jag blandar ihop Hotakainen med Nousiainen som har skrivit Hallonbåtsflyktingen, en rolig bok och en rolig film, och det är visst så att jag läst två böcker tidigare av Hotakainen.
https://ylvarosen.blogspot.com/search?q=hotakainen
Jag tycker om det karga, finska och ofta absurda och det blir roligt även i Isakskatedralen även fast det egentligen är en sorglig historia om en man som mist sin älskade fru och inte kan acceptera att sonen blivit religiös. Utdrag: Det hördes ett mummel och sedan började man urskilja mörka, låga mansröster. Han berättade att det var munkar som sjöng lovsång till Gud på ett fornspråk. I nästa vers anslöt ett par munkar till. Jag tyckte att de var tillräckligt många nu. (Sid.31)

Paavo vaknar upp på ett sjukhus i Helsingfors. Han minns ingenting och tror att han är i Moskva. Det tar några veckor innan han återfår minnet och känner sig frisk nog att bli utskriven, men läkarna håller inte riktigt med. Han vill åka till St Petersburg och hälsa på sin son som arbetar med att förgylla Isakskatedralen. Saker och ting har blivit komplicerade mellan far och son, men nu vill han träffa honom och ställa allt till rätta även fast han inte förstår sig på sonen. Sedan hans fru Kyllikki dött har han ingen kvar förutom sonen och förstår att det är ett stort ögonblick för honom när de ska nyinviga kyrkan.

Isaak-katedralen
https://www.adlibris.com/se/bok/isaak-katedralen-9788702037104
(Jag hittar den bara på danska.)

Friday, May 08, 2020

Djuren i Afrika

Utläst 200508: Djuren i Afrika av Erlend Loe

Jag hade missat att det kom ut en bok av Loe 2019 och kände att den vill jag ju läsa. De senaste åren har jag inte tyckt lika mycket om hans böcker som de tidigare, men den här känns som en riktig Loe, rolig och bisarr! Det kan behövas nu mitt i all misär och över huvud taget är det svårt att hitta böcker som är roliga, tycker jag. Loe är född 1969 och debuterade som författare 1993. Kanske är humorn typisk norsk, jag tyckte att det var lite av samma rättframhet i Vuxna människor av Marie Aubert och det är ett sätt att skriva på som jag tycker om.

En tandläkare, en biolog, en filmklippare, en författare och en polisutredare träffas på ett föredrag och bestämmer sig för att ses igen då de har en gemensam dragning till vilda djur. De kommer överens om att utrotningshotade djur behöver räddas och för att få världen att inse att människan gått för långt tänker de att de ska åka till Afrika och ha sex med vilda djur, att skända dem och dokumentera alltsammans som en symbol för hur vi våldtar naturen... Det blir en spännande tid för vännerna, då de lär känna varandra och får vara med om saker vanliga människor inte får en chans till, på gott och ont.


https://www.adlibris.com/se/bok/djuren-i-afrika-9789150120806