Monday, June 29, 2020

Cilkas resa

Utläst 200628: Cilkas resa av Heather Morris

Jag tyckte att hennes debutroman Tatueraren i Auschwitz var helt fantastisk och så är även denna uppföljare. Efter att debuten kom ut har många frågat vad som hände med Cilka och nu har Morris verkligen försökt ta reda på det. Vi har hört mycket om koncentrationslägren men åtminstone jag kände inte till så mycket om Gulag innan.

Trots att det här är en fiktiv berättelse baseras den på vad författaren har fått veta bland annat genom Lale Sokolov, tatueraren som träffade Cilka i Auschwitz. Hon träffade aldrig Cilka själv men har talat med människor som kände henne. Det här är ett helt otroligt levnadsöde och jag kan inte förstå hur en ung kvinna kan vara så stark och orka allt som Cilka utstod. Hon var bara 16 år när hon kom till Auschwitz, men bestämde sig för att hon skulle försöka överleva där de flesta skulle ha givit upp.

Cilka Klein skickades till koncentrationslägret Aushwitz-Birkenau 1942. Hon var slående vacker och en person som man lade märke till även när hon försökte att göra sig osynlig. Lägerchefen Schwarzhuber valde ut henne till sin älskarinna och efter befrielsen stämplades hon som kollaboratör av ryssarna och skickades till Vorkuta, ett fångläger i Sibirien där hon skulle stanna i femton år. Även här lägger vakterna märke till den unga vackra kvinnan. Hon får det bättre när hon får börja hjälpa till på sjukhuset och en läkare ser hennes ovanliga talang att lugna människor.

Cilkas resa
https://www.adlibris.com/se/bok/cilkas-resa-9789188901736

No comments: