Monday, July 13, 2020

Sweet home Dalarna

Utläst 200713: Sweet home Dalarna av Karin Janson

Författaren kommer från Stora Skedvi som ligger ett par mil från min hemstad Hedemora, så det är jätteroligt för mig att läsa den här romanen! Hon bor både  i en lägenhet i Stockholm och på familjegården i Dalarna. Det var inte svårt för mig att lämna Dalarna, men så är jag första generationen därifrån med föräldrar från Östergötland och jag förstår att det kan bli kris om man drar iväg till storstan från landet när släktens förväntningar vilar tungt över en.

Att vara olika vet jag också en del om; jag är hjälplös och maken kan fixa allt. Här är det omvänt; en stark och praktisk tjej och en kille som inte är van vid att rycka in förutom när det kommer till matlagning. Jag tycker att det är väldigt underhållande med kulturkrockarna och tänker att det är bra att flytta runt lite. Man kan inte rå för var man kommer ifrån men om man inte trivs kan man försöka flytta. Jag har till exempel bott i lilla Stöllet med ungefär 200 invånare -det var ett otroligt roligt år på folkhögskola, och i Göteborg, i den invandrartäta förorten Bergsjön.

Madde är hovslagarlärling hos den lite buttre hovslagaren Kent. Hon bor i den lilla byn i Dalarna där hon alltid har bott och trivs ganska bra med livet för det mesta. Ibland ligger hon med sitt ex Jonte, vars föräldrar hon hyr av och på fredagarna går hon ut med sin kompis Klara, dricker någon öl och ser på när Klara flörtar med alla killar. Plötsligt kommer stockholmaren Niklas och vänder uppochned på allting. Först stör sig Madde på honom och hans snobbighet, men sedan har hon svårt att inte tänka på hans gröna ögon och overkligt blonda hår.

Sweet home Dalarna
https://www.adlibris.com/se/bok/sweet-home-dalarna-9789177712626

Fint omslag men jag tycker faktiskt att hon ska ha rött hår och han jätteblont som i boken!

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

verkar som en läsvärd bok

Ylva said...

Hannele. Jag tyckte det, men mamma och pappa tyckte att den var dålig...