Thursday, June 30, 2022

Världens ångest

 Utläst 220629: Världens ångest av Johann Hari

Jag hoppades på att få tips på vad jag kan göra med all min onödiga oro, men fick mest veta att det är normalt att vara orolig i denna kaotiska värld. Kanske hjälper det lite att tänka så, jag behöver lägga om min inställning till livet. Jag förstår inte hur "alla andra" kan klara av att leva vanliga liv när jag inte ens orkar gå upp före 8.30, tycker att det är otäckt att köra bil, prata i telefon och prata inför många människor. Jag har liksom författaren fått höra att det är något kemiskt fel i hjärnan på deprimerade personer. Nu säger han att det är fel, men jag vill ändå fortsätta att tro att antidepressiva hjälpte mig när jag behövde det. 


Undertiteln är Varför vi blir deprimerade och hur du kan återfinna mening och mål i livet. Hari har själv kämpat med depressioner sedan ungdomen. Han delar in orsaker till depression och ångest i nio avlänkningar; meningsfullt arbete, andra människor, meningsfulla livsvärden, barndomstrauman, status och respekt, naturen, hoppfull eller trygg framtid, genernas roll och hjärnförändringarnas roll. Sedan undersöker han sätt att återlänka. Det är svårt för den moderna människan att gå tillbaka till ett liv där man inte ständigt är uppkopplad och anträffningsbar men vi skulle vinna mycket på att koppla bort ibland och leva mer med naturen. 
Världens ångest : Varför vi blir deprimerade och hur du kan återfinna mening och mål i livet - Johann Hari - Storpocket | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

viktig bok

Ylva said...

Hannele. Ja, den var intressant, men jag ville ändå ha mera tips att använda.