Thursday, June 02, 2022

Ser du inte vad jag säger?

 Utläst 220602: Ser du inte vad jag säger? av Niklas Källner

Jag tyckte om inslagen i Skavlan när Källner var med, till exempel när han körde gäster till programmet och intervjuade dem samtidigt. Han är en erfaren journalist med många års erfarenhet av hur man pratar med personer och på bästa sätt försöker få dem att känna sig trygga. Det är intressant att följa hans resonemang om hur folk reagerar på saker man inte ens tänker på att man gör. Kroppsspråket betyder mycket mer än vad man tror, men också tonfallet. 

Niklas har märkt att ögonkontakt är överskattat. Han har kommit på att om man står bredvid en person kommer man mycket närmare. Man kan till och med stå axel mot axel mot någon utan att det känns konstigt. Då blir samtalen mer naturliga och avspända. Han har pratat med olika personer om gester, minspel, tonfall och andra sätt att tala utan ord. Till exempel har han frågat Fredrik Lindström hur han kan höra att Niklas är från Småland fast han försökt slipa bort dialekten. 


Ser du inte vad jag säger? : Om gester, minspel, tonfall och andra sätt att prata utan ord - Niklas Källner - Kartonnage (9789178871827) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

intressant

Ylva said...

Hannele. Ja, det är mycket man inte har tänkt på.