Wednesday, April 17, 2024

Fyrvaktarens dotter

 Utläst 240416: Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor

Gaynor är en internationellt stor författare men jag har inte läst något av henne tidigare. Hon bor på Irland med sin familj. Det här är en otroligt välskriven och spännande historia baserad på verkliga händelser. Jag tycker om när det är två historier från olika tider som möts, i alla fall när båda är lika intressanta som här. Gaynor är skicklig på att få fram fascinerande personporträtt och beskriva miljöer. 

År 1838 i Northumberland, England, bor 22-åriga Grace Darling i Longstones fyrhus på Farneöarna. Här har hon bott i hela sitt liv och hjälpt till med att ha hand om fyren. En dag blir det storm och hon hjälper sin pappa med att rädda några skeppsbrutna. Efter detta blir hon hjältinna och känd över hela landet. Hon ogillar berömmelsen men får genom den träffa George Emmerson, en konstnär som fascinerar henne. 

År 1938 blir 19-åriga Matilda Emmerson gravid och skickas bort från sin familj på Irland till Newport i USA för att föda barnet i hemlighet. Hennes pappa är högt uppsatt politiker och vill inte ha någon skandal. Matilda får bo hos sin släkting Harriet som är en enstöring som jobbar som fyrvaktare. Till en början har Matilda svårt för att komma nära henne men så upptäcker hon ett halvfärdigt porträtt och börjar nysta i släktens hemligheter. 


Fyrvaktarens dotter - Hazel Gaynor - Pocket | Bokus

No comments: