Tuesday, October 09, 2012

Att besegra fru J.

Utläst 121009: Att besegra fru J. En bok om Elsie Johansson av Anneli Jordahl

Jag hörde Jordahl berätta om sina böcker på litteraturkryssningen i mars och sedan glömde jag bort att jag vill läsa henne tills jag träffade Vicky, som var med på samma kryssning, som hade med sig denna i ett byte på bokbloggarträff i somras. Elsie Johansson tycker jag om, särskilt den fina Nancy-trilogin som jag brukar rekommendera dem som vill läsa om svensk historia. Trots att det inte är så hemskt länge sedan känns Nancys uppväxt så långt bort.

Mycket i Nancy är självupplevt, som till exempel arbetet inom postväsendet. I den här boken får man veta mera om hur det var att som kvinna arbeta inom posten, innan den nedmonterades. Boken handlar inte enbart om Elsies liv utan även mycket om klassresor, missionsförbundet och hur det är att vara ensam intellektuell. Elsie kommer från en fattig familj och var den enda som skrev. Hon gifte sig redan som artonåring med en man som inte heller var intresserad av författande och hon debuterade inte förrän hon var 48 år, med en diktsamling. Det är ett fint porträtt Jordahl gjort, av en stark kvinna!

2 comments:

Vicky said...

Kul att läsa om dina intryck av boken! Jag tyckte mycket om att den handlade så mycket om (den ofta bortglömda) kvinnohistorien, vilket jag inte hade förväntat mig.

Ylva said...

Vicky. Ja, den var fin! Jag tycke också om att den handlade om så mycket mer än själva Elsie, som i och för sig är intressant.