Tuesday, January 16, 2024

Du vet inte vad krig är

 Utläst 240115: Du vet inte vad krig är av Yeva Skalietska

Yeva är en helt vanlig tolvårig tjej i Ukraina. Den 14 februari fyller hon år och firar med sin farmor som hon bor hos och den 19:e firar hon med att gå och bowla med sina kompisar. Den 24:e februari 2022 bryter kriget ut och inget blir längre som förut. Yeva har skrivit dagbok från de första 67 dagarna av kriget och vi får följa hennes tankar. Jag slås av att hon blir vuxen så fort. Ett barn ska inte behöva bekymra sig om sådana saker som var man ska tillbringa natten och vart man ska fly. Hon känns otroligt mogen, samtidigt som hon saknar sin gosdjurskatt och vill leka med sina kompisar. Det är en viktig bok som både barn och vuxna kan läsa. 

Den 24 februari vaknar tolvåriga Yeva av explosioner. Hon bor i Charkiv, en stad i Ukraina som Ryssland invaderar. Hon och hennes farmor, som hon bor hos, söker skydd i en källare. De bestämmer sig för att fly och till slut hamnar de i Dublin där Yeva får börja skolan och träffa nya vänner. Yeva är väldigt tacksam för all hjälp de fått och alla snälla människor de träffar men vill återvända hem. Ingen vet när det ska kunna bli. Hon har fått foton från deras lägenhet som blivit bombad och har kontakt med klasskompisar som är kvar i Ukraina och andra som är utspridda över världen. Alla längtar hem. 



2 comments:

Hanneles bokparadis said...

Riktigt bra bok, här och nu, precis som det kändes då, läste med 9-åringen, många barn borde läsa.

Ylva said...

Den måste vara bra att läsa med barn. Jag tycker att det är så otäckt att se nyheterna så det räcker med en tolvårings blick.