Monday, January 30, 2023

Årsboken

 Utläst 230128: Årsboken av Annelis Johansson med bilder av Emelie Östergren

Jag tänker att en årsbok ska vara tjock för att räcka hela året men denna bok är lika lång (kort) som årets månader, tolv uppslag med bara fyra rader på varje. Det kändes lite i minsta laget för att plocka fram och läsa en gång i månaden, men sedan upptäckte jag de avancerade rimmen och förstår att det ligger mycket tankemöda bakom. Dessa går barnen förbi, och kanske de flesta vuxna, när det sista ordet på varje uppslag rimmar i tre månader. Däremot är det fin rytm och kul med rim som man kan lära sig utantill. Så här låter det i januari: 

Januari är början på året
snön ligger vit och tung i spåret.
Snowboarden glider och skridskon vrider
runt i en snygg piruett.

Jag vet inte om det är ett befintligt versmått, det stämmer inte med alexandrin och dem jag hittade, men det är välgjort och genomtänkt. Kanske har författaren fått inspiration av Barnet, en sonettkrans av Olivia Bergdahl som var nominerad till Augustpriset 2019: Barnet : en sonettkrans - Olivia Bergdahl - Häftad (9789177750727) | Bokus

Årsboken är illustrerad av Emelie Östergren med färgglada bilder och många detaljer. Det är en fin bok i stort format, trots tunnheten, som passar för högläsning. 



Årsboken - Annelis Johansson - Bok (9789172265820) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

gillar olika årstider, med allt det innebär

Ylva said...

Hannele. Jag skulle klara mig bra utan vintern i Sydsverige...