Sunday, April 04, 2021

Sista brevet från din älskade

 Utläst 210402: Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Det här är det bästa jag läst på länge! Det är så härligt att bli helt uppslukad av en bok och inte vilja pausa och det händer inte så ofta, men det här var en sådan. Romanen kom ut 2010, men av någon anledning har jag inte läst den förrän nu och jag köpte mitt exemplar på Erikshjälpen för ett tag sedan. Moyes är alltid bra, men den här historien griper tag i mig ovanligt mycket, trots att jag inte ens gillar huvudpersonerna riktigt. Jag brukar vilja känna sympati för personerna, eller åtminstone kunna relatera på något sätt, men det här är oerhört spännande, trots att kvinnan mest bara är vacker och är otrogen mot sin man och även mannen verkar egentligen ganska dryg... Kärlekshistorien är fantastisk och nutid vävs ihop med det förflutna på ett smart sätt. 


Det är London 1960 när Jennifer Stirling vaknar upp på sjukhus efter en fruktansvärd bilolycka. Hon minns ingenting, vet inte ens vem hon själv är eller att hon är gift. När hon hittar ett brev som bara är undertecknat med "B" som vill att hon ska lämna sin man börjar hon forska i vem det är och vart hon var på väg den där dagen. 

År 2003 hittar Ellie som är journalist av en slump brevet i arkivet på tidningen där hon jobbar. Hon bestämmer sig för att ta reda på mer om vem brevet är till. Dels behöver hon komma med ett riktigt bra jobb till tidningen där chefen tappat förtroendet för henne, efter att hennes artiklar börjat bli sämre och sämre, dels känner hon en personlig koppling då hon själv lever i ett dåligt förhållande med en gift man som inte verkar ha en tanke på att lämna sin fru. Hon vill veta om historien mellan Jennifer och hennes älskare fick ett lyckligt slut och om det samma är möjligt för henne. 
2 comments:

Hanneles bokparadis said...

Moues borde jag läsa, börjat...

Ylva said...

Hannele. Du borde gilla de engelska miljöerna.