Tuesday, January 27, 2009

Kan du säga schibbolet?

Utläst 090125: Kan du säga schibbolet? av Marjaneh Bakhtiari

Jag tyckte mycket om Bakhtiaris första bok Kalla det vad fan du vill och hade höga förväntningar på denna. Den här är inte lika rolig men lika välskriven. Med tanke på att tjejen är född 1980 tycker jag att det är fantastiskt att hon skrivit två så bra böcker redan. Hon vet hur det är att vara invandrare och det är bara invandrare själva som kan skämta om det på det här sättet.

I Oxie utanför Malmö bor familjen Abbasi från Iran. De är något så ovanligt som en invandrarfamilj med städerska. Äldsta dottern Parisa vill åka till Iran för att ta foton till ett skolarbete. Mamma Noushin vill inte att hon ska åka, men pappa Mehrdad verkar inte lika främmande för idén. Till slut kommer Parisa iväg, men hon måste ta med sig lillasyster Baran, som inte alls är lika pigg på att uppsöka sina rötter och träffa den iranska släkten i Tehran. Mormor visar sig vara helt galen och senil och beskyller systrarna för att vara kommunister. Moster jämför dem hela tiden med deras mamma och kusinen Negar kör runt dem i bil och visar hur kul de har det i Iran hela tiden.

3 comments:

Liz1e said...

hade ingen aning om att handlingen är förlagd till mina gamla hemtrakter:) får lägga till henne på min önskelista!

Katinka said...

Man kanske borde läsa den. Har liksom helt kört fast på den jag läser nu och den är minst sagt LÅNG...

Anonymous said...

Liz1e. Ja, det måste vara ännu roligare att läsa om man känner till Oxie/Malmö eller kanske Tehran.

Katinka. Läs "Kalla det vad fan du vill" först om du inte gjort det. Inte för att de hör ihop utan för att den är ännu bättre.