Thursday, December 02, 2021

Lesbiska ligan

 Utläst 211201: Lesbiska ligan av Mian Lodalen

Det här är den andra delen i en svit om homosexuellas rättigheter i Sveriges historia och den är bra, men inte lika bra som första delen Lisa och Lilly. I den var det en så fin skildring av hur Stockholm växte fram påminnande om Fogelströms Mina drömmars stad-serie. I den nya romanen får vi ett Stockholm under andra världskriget och det är också intressant. Kul för mig även att en person bor på Krukmakargatan där min bror har bott och att jag känner igen andra Stockholmsmiljöer. Författaren har som alltid gjort gedigen research om ett fall som var chockerande på sin tid, då homosexualitet sågs som ett brott. Det avkriminaliserades 1944, strax efter att den lesbiska ligan avslöjats. 

Eva är inte beredd på samtalet från Margit, en kvinna hon aldrig träffat men som hört talas om henne genom Anna-Lisa, en gemensam bekant som dessutom varit Evas flickvän. Eva är nyfiken på vart Anna-Lisa tagit vägen, men ännu mer nyfiken på vem denna Margit är, och de bestämmer sig för att ses. Båda har varit gifta tidigare och det blir ett lite trevande första möte, men Eva är säker på sin sexualitet och de har lätt för att prata med varandra. Det blir början på en förbjuden historia där även andra kvinnor blir inblandade. 



https://www.adlibris.com/se/bok/lesbiska-ligan-en-sann-kriminalhistoria-9789189051034?campaignId=ade447bd-381c-4dc7-a6ea-a5dca93b4d81

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

inte expert på Stockholmsmiljöer, boken verkar intressant

Ylva said...

Hannele. Det är intressant att läsa om krigstidens Stockholm.