Friday, October 08, 2021

Min farbror blev svenskamerikan

 Utläst 211008: Min farbror blev svenskamerikan av Jan-Ewert Strömbäck

Det här är en fin bok som är utgiven av lättlästförlaget LL-förlaget, men som jag tycker är intressant att läsa även om man inte har svårt med läsningen. Det är otroligt många svenskar som har släktingar som utvandrat till USA och där finns fler svenskättlingar än vad det finns svenskar i Sverige! Min farfars bror emigrerade och min morfars föräldrar också, men de flyttade hem till Sverige igen när morfar var fyra år. Det är intressant att läsa om svenskamerikaner och fortfarande när min familj var i Minnesota och hälsade på släktingar 1982 var det några som pratade svenska fast de aldrig varit i Sverige. Det här är en fin bok om författarens farbror som hela tiden längtade hem till Sverige. 


Jan-Ewerts pappa Elon pratade mycket om sin bror Elis som emigrerade till USA när han var 22 år. Han saknade honom otroligt mycket! När författaren växte upp trodde han att det var något ovanligt med hans farbror, men så fick han veta att det var många som emigrerade. Jan-Ewert ville veta mer om farbror Elis, som ändrade namnet till Ellis i Amerika. Han flög dit och åkte till Jamestown där Ellis bott och träffade sina kusiner. Andra människor har också hjälpt honom med mera information om Ellis och andra svenskamerikaner och hur de hade det. 
Min farbror blev svenskamerikan : att söka sina rötter - Jan-Ewert Strömbäck - inbunden (9789170532153) | Adlibris Bokhandel

2 comments:

Unknown said...

Hej Ylva.
Trevligt att bara visa ett inlägg på sidan. Det blir liksom en hemsida av bloggen.
Troligen gör jag så med med en av mina bloggar https://vestkustliv.blogspot.com/.
En behöver ju bara visa det som är aktuellt för dagen. Jag önskar dig en skön helg.
Mvh Janne

Ylva said...

Hej! Jag förstår inte riktigt hur du menar. Kan du bara se ett inlägg? För mig ser det ut som att de böcker jag läst kommer på rad. Ha det bra!