Tuesday, August 10, 2021

Dinas bok

 Utläst 210810: Dinas bok av Herbjörg Wassmo


Det har kommit en fjärde del i serien om Dina och jag kom på att jag inte läst den första som kom redan 1989. Jag tycker mycket om Wassmo, men har liksom missat den. Det här är en otroligt bra bok om en speciell kvinna i Norge på 1800-talet. Den är ganska tjock och jag ska vänta med att läsa resten av serien, men får komma ihåg att jag vill göra det så småningom. Wassmo är en av Norges största författare, utbildad lärare och översatt till 26 olika språk. Hon är 78 år så det kanske inte kommer något mer av henne. 


När Dina var fem år dog hennes mamma och det var hennes fel. Hon blev ivägskickad till en gård där de försökte uppfostra henne, men växte upp till en egensinnig och farlig kvinna. Hon lyssnade till orden i mamma Gertruds bok, Bibeln. Att leva med Dina var inte lätt, men det var många män som drogs till henne, då hon inte var som andra kvinnor. Dina var tvungen att vara hård i det nordnorska landskapet på 1800-talet. 

3 comments:

Sara said...

Jag tyckte mycket om Dinas bok och det var genom den jag upptäckte Wassmos författarskap. Den fjärde boken i serien har jag inte läst men det kommer jag kanske att göra.

Hanneles bokparadis said...

en bok av henne väntar, tack för påminnelsen.

Ylva said...

Sara. Jag upptäckte henne med Huset med den blinda glasverandan. Hon är verkligen en duktig författare!

Hannele. Ja, jag ska läsa hela serien så småningom.