Friday, June 11, 2021

Fortfarande Alice

 Utläst 210610: Fortfarande Alice av Lisa Genova


Det här är smärtsam läsning om en kvinna som drabbas av Alzheimer redan som femtioåring. Min mormor och min mans mormor blev dementa, men då var de gamla så det kändes mer naturligt även om det såklart var jobbigt att se dem tappa greppet. Särskilt ledsamt var det att min mormor blev orolig när hon började bli förvirrad och ledsen över att hon glömt min födelsedag, som jag absolut inte förväntade mig att hon skulle komma ihåg. Jag blir djupt gripen av romanen just för att den beskriver hela förloppet, från att huvudpersonen börjar misstänka att det är något annat än vanlig förvirring. Från att dessutom ha varit hyperintelligent professor till att glömma bort sina barns namn och bara vara i femtioårsåldern. Boken är skriven 2007 och filmad 2014 och känns fortfarande aktuell, men jag hoppas att forskningen har gått framåt sedan dess. 


Alice Howland är en framgångsrik professor på Harvard och bara femtio år när hon märker att hon börjar glömma saker. Att tappa bort ord och glömma var man lagt saker kan skyllas på klimakteriet, stress eller normal tankspriddhet, men när hon under en joggingtur plötsligt inte vet var hon är och när hon glömmer bort att hon ska göra en flygresa till en viktig konferens blir hon riktigt orolig och uppsöker en läkare som ger henne diagnosen tidig Alzheimer. Varken hon eller maken John vill först tro på det, men innerst inne känner Alice att hon har rätt. Problemen började långt tidigare än hon velat se och en av döttrarna säger att hon märkt att Alice varit konstig och förvirrad länge. Nu börjar en kämpig tid för Alice som vill fortsätta sitt jobb på universitetet så länge som möjligt och för John som ser hur hon snabbt blir sämre och sämre. 



Fortfarande Alice - Lisa Genova - pocket (9789176291832) | Adlibris Bokhandel

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

intressant men kommer förmodligen inte läsa, jobbat med gamlingar som ung, min far hade alzheimer, hoppas jag ärvt min mor

Ylva said...

Hannele. Den är intressant men jag förstår att det kan komma för nära.