Wednesday, March 17, 2021

Sverigevänner

 Utläst 210317: Sverigevänner av Arash Sanari

Arash föddes i Iran 1981 och var fem år när han kom till Sverige som flykting med sina föräldrar. Han är specialistläkare i Stockholm och det här är hans första bok. Varje kapitel börjar med ett utdrag ur pappans dagbok från de första åren i Sverige och sedan följer Arashs syn på landet och deras liv här. Det är komiskt men också sorgligt emellanåt. "Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn" står det som undertitel. 

I början var det svårt för Arash att komma in i det svenska. Först hamnade familjen på en flyktingförläggning i Laxå, sedan flyttade de till Stenungsund. Efter ett år i Sverige hade Arash inga svenska vänner och han gick i en förskoleklass med femton iranier och alla pratade bara persiska. Hans föräldrar fick idén att flytta till Tjörn för att pojken skulle få gå i en vanlig svensk klass och han var den förste invandrarungen på hela ön. Detta var bra för Arash, som fick svenska vänner, men en katastrof för pappan. Båda föräldrarna var storstadsmänniskor från Teheran och hade studerat i Paris. De trodde att det skulle vara lätt att få jobb i Sverige. 


https://www.adlibris.com/se/bok/sverigevanner-historien-om-hur-pappa-och-jag-forsokte-bli-svenskast-pa-tjorn-9789179650230

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

en underbar bok

Ylva said...

Hannele. Ja, den är fin! Kul för dig som bor nära också.