Friday, February 26, 2021

Fördelen med olycklig kärlek

 Utläst 210225: Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli

Jag har lånat hem en massa ungdomsböcker och älskar att läsa om tonårsproblem med hög igenkänningsfaktor. Här blir jag i och för sig överrumplad av det amerikanska samhället, lesbiska mammor och andra sorters sexualitet, men det är mycket jag känner igen från när jag var sexton. Osäkerheten kring kroppen, vem som ska kunna tycka om mig och känslan av att vara kär i någon som är onåbar och som man inte ens vågar prata med. Albertalli bor i Atlanta och har tidigare varit psykolog, något som gör att hon kan skriva om ungdomars känslor på ett äkta sätt, omväxlande med humor och blodigt allvar. 


Molly har en tvillingsyster som heter Cassie. De har samma mamma och samma pappaspermadonator, men är väldigt olika. Molly är överviktig och blyg, Cassie smal och framåt. Där Cassie är öppen med att hon är lesbisk är Molly hemlig med alla sina förälskelser, hon vill hellre fortsätta att drömma om killarna än att flirta med dem och kanske få ett nej. Tvillingarna brukar berätta allt för varandra, men när Cassie träffar en tjej förändras något mellan dem och Molly känner sig utanför även fast Cassie frågar om hon vill följa med på saker. 




Wednesday, February 24, 2021

Gudars like

 Utläst 210224: Gudars like av Meg Rosoff


Rosoff fick ALMA-priset (till Astrid Lindgrens minne) 2016 och skriver fina ungdomsböcker med en annorlunda twist. Författaren är en av fyra systrar i en judisk familj och är utbildad skulptör. Hon är född i USA men bor i London. Denna ungdomsroman utspelar sig i England men ett par amerikanska bröder spelar en stor roll. Det är en kort bok, men det hinner hända mycket på få sidor och slutet överraskar. Jag tycker om hennes ibland poetiska språk och de komplicerade problem hon väljer. 


Det börjar med vad som är tänkt att bli en sommar som vanligt vid havet i det konstiga hus familjen har ärvt. Syskonen Alex, Tamsin och en tjej som är jagperson bor i huset med mamma och pappa, och systern Mattie står ingen ut med att bo med så hon bor i ett eget litet hus på tomten, och en bit bort har moster Hope och hennes sambo Mal ett hus. Hopes gudmor Florence är en divig skådespelare i USA och plötsligt meddelar hon att hennes två söner Kit och Hugo ska vara där över sommaren när hon har inspelning. Kit har en utstrålning som golvar alla och börjar genast flirta med Mattie, men lämnar ingen oberörd. 



https://www.adlibris.com/se/bok/gudars-like-9789178131549

Tuesday, February 23, 2021

Till alla killar jag har gillat

 Utläst 210223: Till alla killar jag har gillat av Jenny Han


Det här är första delen i en trilogi, en ungdomsroman som blivit filmad för Netflix. Det är en fin amerikansk ungdomsskildring om kärlek och vänskap. Jag vet inte riktigt vad asiater har för status i USA men personligen tycker jag ofta att barn med föräldrar från olika länder är söta. Huvudpersonen Lara Jean har en amerikansk pappa och en koreansk mamma som är död. Pappan är ensam med de tre döttrarna och äldsta systern Margot är den som har tagit hand om hemmet innan, men nu ska hon flytta till Skottland och studera. Boken är lättläst, men inte förutsägbar som jag trodde, och jag är glad att det finns flera böcker i serien och dessutom en till serie som heter Sommaren jag blev vacker

Lara Jean har skrivit kärleksbrev som hon aldrig skickat till de killar hon varit kär i. Det är fem brev som ligger i hattasken hon fått av mamma, som ingen annan skulle få läsa, men så en dag får hon veta att de skickats iväg! Ett brev har kommit fram till Josh, grannkillen som är tillsammans med hennes syster Margot! Det är fruktansvärt pinsamt och hur ska hon nu kunna träffa Josh, som brukar umgås med hela familjen. Lara Jean har aldrig haft någon pojkvän, det viktigaste är systrarna och deras gemenskap, och hon är helt vilsen nu när killarna hon varit intresserad av fått veta det när hon inte längre har känslor för dem. Allt blir väldigt komplicerat. 


https://www.adlibris.com/se/bok/till-alla-killar-jag-har-gillat-9789187879432

Monday, February 22, 2021

Ett amerikanskt äktenskap

 Utläst 210221: Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Författaren föddes 1970 och bor i Atlanta, USA. Det här är hennes fjärde roman och den nominerades till National Book Award 2018 och valdes ut till Oprah´s Book Club. Den gick upp på New York Times bestsellerlista och tilldelades Women´s Prize for Fiction 2019. Samma år kom den ut på svenska och är med i en trilogi böcker som Älska pocket har givit ut med samma illustratör av omslagen och ett förord av rapartisten Timbuktu, Jason Diakité. Jag tycker att den är fängslande och vi behöver påminnas om rasismen som ännu finns och hur mörkhyade faktiskt blir orättvist behandlade även fast det tystas ned. 


Celestial och Roy lever den amerikanska drömmen och passar bra in i bilden av det nya svarta Södern. Han är en framgångsrik affärsman och kan försörja henne, hon är konstnär och säljer sina tygdockor dyrt. De har inte varit gifta länge när det ofattbara händer, Roy blir orättvist anklagad för en våldtäkt och får tolv års fängelse. Celestial vet att han är oskyldig men inte om hon orkar vänta så länge på honom. Hon besöker honom i fängelset, skriver brev och sätter in pengar på hans konto men vill fortsätta sitt liv medan hans har stannat. 


https://www.alskapocket.se/bocker/225983/ett-amerikanskt-aktenskap/

Tack till Älska pocket för recensionsexemplaret!

https://www.alskapocket.se/nyheter/blacklivesmatter-pockettrio/

Tuesday, February 16, 2021

Silvervägen

 Utläst 210216: Silvervägen av Stina Jackson

Jag brukar inte läsa deckare men har hört många som sagt att denna är bra. Den är spännande och välskriven men kom lite för nära för mig, för vi har en elev på gymnasiet som försvann för snart tre månader sedan och de letar fortfarande efter honom. Jag läste i en intervju med Jackson, som kommer från Norrland men nu bor i USA, och hon förklarade att hon ville skriva om sina hemtrakter. Det är vackra miljöbeskrivningar även fast det är en ryslig historia och man kan förstå hur hon längtar tillbaka till den orörda naturen. 


Lelle kör runt på vägarna på nätterna och det har han gjort i tre år nu. Han letar fortfarande efter Lina, hans sjuttonåriga dotter, som helt oförklarligt försvann en dag när hon stod och väntade på bussen till sommarjobbet. Han kör från Skellefteå förbi Arvidsjaur och Arjeplog mot norska gränsen. Det finns oändligt många småvägar att utforska och han tänker inte ge sig förrän han hittar Lina. Hans före detta har tröttnat på honom för länge sedan och träffat en ny man, så Lelle är ensam och kan köra runt hur mycket han vill. Meja är en annan sjuttonåring som flyttat till lilla Glimmersträsk med sin psykiskt sjuka mamma Silje som träffat mannen Torbjörn på nätet. Lelle är Mejas lärare och när han ser att hon mår dåligt vill han hjälpa henne. 




Silvervägen - Adlibris Bokhandel för bibliotek & offentlig verksamhet

Wednesday, February 10, 2021

Fröken Island

Utläst 210209: Fröken Island av Audur Ava Ólafsdóttir


Jag tycker om att läsa nordiska författare och har bott på Island ett halvår så det var kul för mig att läsa denna roman. Mitt år som utbytesstudent i Höfn 1992 avbröts efter ett halvår, och jag har tyvärr glömt bort det mesta av isländskan men jag kan uttala alla namn i boken. Jag läser sakta och hör orden inne i huvudet och det är roligt med isländskan. Audur är född 1958 och är en av Islands mera kända nutidsförfattare, men jag har inte läst henne förut. Den här boken är mycket bra, med ett annorlunda tema, och jag blir upprörd över hur unga kvinnor behandlades på sextiotalet, men mitt i all misär är boken även rolig.


Det är 1963 och Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en by på nordvästra Island. Hon bestämmer sig för att flytta till Reyjakvik och bli författare, men det är inte lätt som kvinna. Island är känt för att ha många författare men vid den här tiden är det en grupp män som har lagt beslag på kulturscenen där de håller varandra om ryggen. Hekla har en homosexuell vän som också kämpar med att bli accepterad under en tid när homosexualitet anses sjukligt och lika olagligt som pedofili. Hekla tar jobb som servitris på Hotel Borg där männen ofta tafsar på kvinnorna och en man förföljer henne och tjatar om att hon borde ställa upp i skönhetstävlingen Fröken Island. 



https://www.adlibris.com/se/bok/froken-island-9789176811818

Monday, February 08, 2021

Jag hade så mycket

 Utläst 210207: Jag hade så mycket av Trude Marstein

En kompis tipsade mig om denna och det var tur, för oftast vill jag inte läsa så tjocka böcker som denna på 460 sidor. Men jag tycker om att läsa nordiska författare och den är lättläst. Ibland har jag svårt att minnas i vilken tid vi befinner oss, men annars är det kul med det annorlunda greppet att hoppa några år framåt för varje kapitel. 

Det är fullt med träffsäkra beskrivningar som av systern Elise: Det är ju helt enkelt sådant som händer, säger hon och kanske är det något Elise skulle kunna säga om allt. Det är vanligt att ett embryo inte utvecklas utan stöts bort. Det är vanligt att en sjuttio år gammal man får en hjärtinfarkt och dör. När mamma dör sa hon: "Ju äldre man blir desto lättare är det att försonas med att bli föräldralös". (Sid.445) Trots att det är vardagliga händelser blir det aldrig långtråkigt, men jag blir tokig på hur huvudpersonen ställer till det för sig ibland! Författaren är född 1973 och bor i Oslo. Hon har tilldelats flera litterära priser, till exempel P O Enquists pris 2007. 

Monika är vilsen, hon vet inte riktigt vad hon vill. Hon är tretton år 1973 och på somrarna har de moster Liv och kusin Halvor på besök. Moster Liv är en viktig person för Monika och det är lättare att prata med henne än med mamma. 1980 får hon sitt hjärta krossat för första gången och då går hon hem till moster Liv och gråter ut. 1983 har hon ett förhållande med en gift man. 



Tuesday, February 02, 2021

Vitt hav

 Utläst 210131: Vitt hav av Roy Jacobsen

Nu hände det något konstigt! Jag tyckte mycket om De osynliga och detta ska vara en fristående fortsättning, men den är inte alls likadan. Jag har stundom svårt att förstå vad som händer, om det är drömmar eller sjukdomstillstånd, det är hemskt förvirrande. Jag blir så besviken, för jag ville verkligen veta mer om livet på Barröy och nu vet jag inte ens om jag ska läsa den sista delen. Jacobsen har skrivit flera böcker, och kanske är de lättare att förstå, och jag tycker om språket så jag kanske ska läsa Segerherrarna som var hans genombrott 1991. 


Ingrid återvänder till Barröy, ön där hon växte upp. Det är svårt att leva ensam på en ö, men hon försöker. Andra världskriget pågår ute i världen och sätter spår även på närmaste fastland dit hon ror ibland för att skaffa mat. En dag upptäcker hon att hon inte är ensam längre, det har flutit i land lik på ön och någon som är halvdöd. Hon tar in mannen som kanske är tysk och låter honom bo i hennes hus samtidigt som hon tar hand om honom och hjälper såren att läka. De har inget gemensamt språk men hittar något slags kärlek fast de förstår att det är en omöjlighet.