Tuesday, January 19, 2016

Sverige för idioter

Utläst 160118: Sverige för idioter av Kalle Lind

Kalle Lind är, enligt omslagsfliken, författare, satiriker, radiopratare, bloggare och samlare av udda fakta om udda företeelser. Jag tyckte om hans serie om människor  (Människor som har haft fel, Människor som gått till överdrift och Människor det varit synd om) och romanerna Smutstvätt och Blandfärs som han skrivit ihop med Kringlan Svensson.


Kalle Lind var i Ljungby för ett år sedan och höll föredrag om "vad varje svensk bör veta... men inga svenskar vet" och det är lite samma tema i den här boken som är full av fakta men på ett skruvat sätt.

I kapitel som historia, geografi, hemkunskap, musik, religion och samhällskunskap får vi Linds version av vad som är viktigt att veta om Sverige. Det finns även några gästskribenter som André Wickström, som förklarar saker för finnar som reser till Sverige, och komikern Jesper Rönndahl som berättar om tio viktiga svenska vetenskapsmän. Boken är fullproppad med listor och frågesporter och är lättläst och full med illustrationer. Jag ska fråga min danska väninna om hon vill låna boken för hon är intresserad till exempel av svenska traditioner.

4 comments:

Hanneles bokparadis said...

inte fel att bli ifrågasätt ibland

Ylva said...

Hannele. Fast jag tycker att titeln är missvisande för man måste veta en del om Sverige för att förstå det roliga.

Hanneles bokparadis said...

vem är som lyssnar?

Ylva said...

Hannele. Lyssnar på vad? Om du menar på bilden så är det publik på kommunbiblioteket (inte bara idioter...).