Thursday, January 07, 2016

Mördar-Anders och hans vänner

Utläst 160104: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) av Jonas Jonasson

Det här är den tredje boken av mannen som gav oss Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Om man uppskattar hans sätt att skriva, som jag ju gör, så gillar man alltid hans böcker. Handlingen är underordnad språket och humorn så det säger kanske inte så mycket om boken när jag berättar vad den handlar om, men nu tänker jag göra det i alla fall. Först ett utdrag ur boken:

"Om det fanns en man som kunde promenera på vatten, som gjorde mat av ingenting, som fick lama att gå, som förflyttade galenskap från människa till gris och som till och med steg upp och vandrade vidare efter att ha varit död i tre dygn - om det fanns en sådan man (eller för den delen kvinna), varför skulle det ta en, två generationer eller mer innan någon brydde sig om att skriva ner allt det han ägnat sig åt?" (Sid.75)

Per Persson känner sig lurad på arvet han borde fått efter sin farfar som gjort sig en förmögenhet på hästhandel men inte fattat i tid att traktorerna gjorde hästar överflödiga. Han jobbar som receptionist på ett sunkigt hotell och får inte särskilt mycket lön. Johanna Kjellander är en präst som blivit utkastad ur sin församling, där hon ändå aldrig velat vara. De två träffas på en parkbänk och upptäcker att båda tycker illa om de flesta, är i behov av pengar och kan skaffa dem tillsammans. Till sin hjälp tar de Mördar-Anders, en man som suttit i fängelse i större delen av sitt liv men nu är ute och vill börja leva hederligt, fast med den saken går det lite sisådär.

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

http://www.adlibris.com/se/bok/mordar-anders-och-hans-vanner-samt-en-och-annan-ovan-9789164204776


No comments: