Sunday, September 01, 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt

Utläst 130901: Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Nej, nu är jag besviken! Jag som gillade En man som heter Ove så mycket och blev så glad över att få denna som recensionsexemplar från Bonniers. Den här är inte alls lika bra. Backman är rolig när han bloggar på sitt pratiga sätt, men här blir det för mycket. Det är uttryck som jag rensar bort när jag skriver, som "liksom", "typ", "väl" och "himla" i var och varannan mening. Jag som inte gillar Harry Potter, Star Wars eller X-men blir snabbt less på alla referenser till populärkultur. Det är påhittade länder och fantasidjur och även om det handlar om en nästanåttaåring så blir det för mycket. Tyvärr.

Elsa ska fylla åtta år och är annorlunda och det blir hon mobbad för. Hon har inga vänner förutom mormor. Och mormor är annorlunda på riktigt. Elsa följer med in i mormors sagor på nätterna. Till Landet-Nästan-Vaken och kungariket Miamas. När mormor dör i cancer lämnar hon efter sig en massa brev som Elsa ska lämna till alla som mormor vill säga förlåt till. Hon bekantar sig med grannarna i trappuppgången och får vänner där hon minst anar.

Min mormor hälsar och säger förlåt
http://www.adlibris.com/se/bok/min-mormor-halsar-och-sager-forlat-9789137140551

8 comments:

klok som en bok said...

Vad tråkigt! Står i kö på denna också men har precis lämnat tillbaka "saker min son behöver veta om världen" oläst, den var också en besvikelse.

Carro said...

Oj, den första negativa recensionen jag läser om denna. Hoppas bara att jag gillar den bättre! :)

Lotten said...

Jag förstår att den här inte kommer att tilltala på samma sätt då det är mer som bloggen. Jag som har barn som varit Harry Potterbesatta, Star Warsbesatta osv kan lätt köpa de referenserna. Det tog mig längre att komma in i boken men jag tyckte mycket av det jag tyckte om med Ove fanns även i den här boken.

Ylva said...

Klok. Ja, jättesynd när man väntar på nästa bok av en författare som man gillat!

Carro. Jag har inte läst så många recensioner eftersom den inte kommit ut än. Tror inte den blir lika populär som Ove.

Lotten. Jag tyckte om vissa saker, ville ha mer mormor till exempel.

Lasse said...

Rätt så dåligt skriven recension. Hur är romanbygget? Hur fungerar karaktärerna? Genomgår karaktärerna någon utveckling? Pratar alla likadant? Vill boken säga något och i sådana fall vad Vad är det som gör att Ove fungerar medan Mormor inte gör det? Var det dina förväntningar eller var det något annat? Alla uttryck du störde dig på förekommer överallt i Ove. ;)

Ylva said...

Lasse. Man får gå någon annanstans om man vill ha en djupare analys. Jag skriver bara kort lite om boken och vad jag tycker. Jag gillar mormor, Elsa och de verkliga karaktärerna men har svårare för de påhittade. Den här boken är pratigare än Ove.

Unknown said...

Vad skönt, jag tycker så precis likadant! Alla dina kommentarer är mina kommentarer! jag har inte läst Harry Potter så hälften gick bort bara av det. Och jag blev såååå trött på alla typ och liksom, och å denna hemska lilla sjuåring (nästan åtta).
För att inte tala om berättelsen om Miamas. Stånk. Och jag som sett fram emot den här efter att ha njutit Ove. Jag tycker inte denna gav färre skratt för att den var allvarligare, snarare för att den var tråkig och relativt repetitiv. Ove var väldigt fin i sin vänliga sorgsenhet, som gav en hel del skratt just för att det var så rakt på. Och ännu en historia som mynnar ut i en förlossning, nä det räckte med den förra.

Ylva said...

Löwentahl. Vad skönt med någon som håller med mig! Lasse här ovanför förstår inte varför jag stör mig på språket men det är stor skillnad mot Ove i denna bok, tycker jag.