Monday, February 28, 2011

Lila hibiskus

Utläst 110226: Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

Den här boken ska vi ha i bokcirkel och det ska bli mycket intressant att prata om den. Jag har inte läst något av Adichie förut men har förstått att hennes En halv gul sol är något alldeles extra. Den är väldigt tjock, men någon gång ska jag ta mig tid för den. Lila hibiskus är hennes debut och den är mycket välskriven och gripande. Jag tycker om att läsa om Afrika; det är trevligt med alla vackra afrikanska namn och man får Afrika beskrivet så att man kan se det framför sig.

Kambili är femton år och lever i en familj som är förtryckt av fadern. Hon älskar honom men är ständigt rädd för att han ska bli arg. Han har en sträng uppfattning om hur Kambili och hennes bror ska uppfostras och misshandlar även sin fru. När barnen inte är bäst i klassen får de stryk. Kambili och brodern Jaja får hälsa på sin fasters familj och upptäcker att där är totalt annorlunda.

5 comments:

Hanneles bokparadis said...

En halv gul sol har jag beställt..

Ylva said...

Hannele. Den verkar som sagt bra och nu har hon kommit med en novellsamling också.

Boktokig Eva Boström said...

Den går tydligen på radio just nu.

Kioskvridning 140 grader har jag inte läst. Jag måste kolla upp den!

Gott! sa fisken said...

En halv gul sol har jag varit på väg att läsa. Just nu läser jag Murakami.

Ylva said...

Boktokig. Synd att jag inte har ro att lyssna på radio. Kioskvridning är helkonstig, men gillar du dialekt så ska du kolla upp den.

Fisken. Murakami har jag inte gett mig på än. Gillar du?