Wednesday, August 30, 2023

Stockens färd mot havet

 Utläst 230830: Stockens färd mot havet av Vibeke Olsson

Det här är åttonde och sista delen i serien om sågverksungen Bricken. Det är verkligen ett mastodontverk Olsson byggt där vi får följa en arbetarkvinnas hela liv från slutet av 1800-talet och framåt och det är imponerande, men det blir tjatigt med alla upprepningar och tillbakablickar. Ibland blir det svårt att hänga med när det är dutilltal och man ska hålla reda på alla personer. 

Vibeke debuterade med Ulrike och kriget redan som sjuttonåring och har hunnit skriva en lång rad böcker. Hon är författare och baptistpastor, läste jag nu, vilket förklarar varför Bricken är troende och talar mycket om sitt förhållande till Gud. 

Bricken är 75 år och har fått veta av läkaren att hon är döende. Cancern har spridit sig och det finns inget mer att göra. Andra världskriget lägger skugga över byn och sågverket där Bricken vuxit upp och arbetat är nedlagt. Hon samtalar inom sig med människor hon träffat genom livet. Även fast hon är gammal och sjuk vill hon försöka hjälpa sina vuxna barn och hon mår dåligt av att se att politiken splittrar familjen. 


Stockens färd mot havet - Vibeke Olsson - Bok (9789173879958) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

har nog inte läst Vibeke Olsson

Ylva said...

Hannele. Oj, jag hittar en massa kommentarer från dig som jag inte sett. Du borde läsa Vibeke Olsson, tycker jag.