Sunday, July 31, 2022

Blå

 Utläst 220730: Blå av Maja Lunde

Det här är andra delen i en trilogi om klimatet men nu blev det så att jag läste den först för vi ska ha den i en bokcirkel. Jag vill också läsa Binas historia, den första boken, som jag tror är ännu bättre. Lunde bor i Oslo och har skrivit flera barn- och ungdomsböcker före debuten Binas historia. Jag tycker om denna roman men den är lite för deprimerande. Det är ett intressant tankeexperiment att se hur världen skulle kunna se ut år 2041 om vattenbristen blir värre. 

Signe är 70 år och år 2017 seglar hon med sin båt Blå från Norge över havet till Frankrike för att träffa mannen hon en gång varit tillsammans med och ifrågasätta hans beteende. Hon trodde att de kämpade tillsammans för den norska bygden med sina glaciärer och fjordar men han har varit med och beslutat om att man ska frakta is från Norge till Saudiarabien.

År 2041 är det extrem torka i Sydeuropa och David flyr med sin dotter Lou från torka och brand i Frankrike. De tappar bort hans flickvän Anna och bebisen August. Varje dag frågar de efter dem i lägret där de stannat. https://www.bokus.com/bok/9789127160880/bla/

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

lånade men blev inte läst

Ylva said...

Hannele. Du kanske ska ge den en ny chans.