Tuesday, January 25, 2022

Ett helt nytt liv

 Utläst 220124: Ett helt nytt liv av Charlotta Kåks Röshammar

Det här är en fin bok med porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige. Författaren är en gammal bekant till familjen så det är extra roligt! Hon är journalist med inriktning kultur och samhälle, född i Hedemora och bor i Östberga, en Stockholmsförort. Initiativet till boken kom från Ludvika kommun. Boken kan ge inspiration och hopp till andra nyanlända kvinnor i Sverige som behöver få veta att det finns möjligheter och inte bara hinder här. 

Charlotta träffade kvinnorna i boken under våren och sommaren 2021, mitt i pandemin, så man får tänka på att hela världen var uppochned. Kvinnorna har kommit hit från andra länder, de flesta har flytt hit från krig, och bär på svåra minnen. De är starka och har fått kämpa mycket för att komma dit de är idag. De kommer från patriarkala samhällen där de inte kunnat arbeta, studera eller bestämma över sina liv. I Sverige ser de att det är möjligt. 


Ett helt nytt liv : porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige - Charlotta Kåks Röshammar - Bok (9789151944494) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

intressant

Ylva said...

Hannele. Ja, och hoppfullt!