Tuesday, January 18, 2022

Att vara stilla när allt skyndar

 Utläst 220117: Att vara stilla när allt skyndar av Magnus Fridh

Det här är en jättefin liten bok av en författare som undervisar i yoga, mindfulness och meditation. Den borde passa mig men gör inte riktigt det för jag har inte tillräckligt mycket motivation att följa råden. Jag skulle verkligen behöva kunna koncentrera mig och få mera tålamod, men jag kan inte bara släppa negativa tankar och gå in i ett meditativt tillstånd. Om jag är orolig så är jag orolig och samma tankar bara mal och mal. Min man berättar om att han kan stå och fräsa en detalj till en maskin i åtta timmar, men om det blir fel på biten måste han slänga den. Jag skulle bli tokig och ge upp då, men det är ju inte ett alternativ för honom. Nog om oss, jag ville bara säga att jag är för långt ifrån stillheten för att hitta den när jag behöver den, men om man är intresserad av meditation är detta en mycket bra och undervisande bok. 


"Att finna sin tystnad och stillhet är det genomgående temat i den här boken. Att uppleva utrymmet i vardagen som skapar helhet och mening, i stället för att styras av stress och jäkt. Det är egentligen bara det som det handlar om." Baksidestext. 

Magnus Fridh presenterar olika platser för stillhet i tre teman; vardagen, naturen och meditationen. Hans första exempel på en att-göra-ingenting-aktivitet när han kommer hem från jobbet är att sitta och umgås med sin katt i fem-tio minuter. När han sätter sig i soffan kommer hon och lägger sig bredvid och sedan bara sitter han där och blir lugn. Det andra tillfället är att vara i naturen och det tredje meditation. 


Att vara stilla när allt skyndar - Magnus Fridh - Bok (9789174249880) | Bokus

4 comments:

Hanneles bokparadis said...

skulle kanske testa

Ylva said...

Hannele. Om du är intresserad av meditation tycker jag det.

Hannele said...

sonen tycker att jag skulle testa, avslappning... för blodtryck

Ylva said...

Hannele. Du verkar ganska avslappnad, men då kanske du ska göra avslappning/meditation.