Friday, November 23, 2018

Ett jävla solsken

Utläst 181122: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer


Jag var och lyssnade på Bremmer när hon föreläste på biblioteket på Gummifabriken i Värnamo nyligen och sedan är det ännu roligare att läsa boken. Visserligen hade jag tänkt läsa biografin om Ester Blenda Nordström i alla fall, eftersom det är kul att hon bott i Lagan, nära Ljungby där jag bor, men ibland behöver jag en extra kick för att det ska bli av att läsa alla de där böckerna jag vill. Boken fick Augustpriset i faktaklassen förra året, så många har redan läst den. När Bremmer berättade om boken förklarade hon att hon blev förvånad över att det inte fanns någon biografi när hon började intressera sig för Nordströms öde, så att hon kände sig tvungen att skriva en.


Fatima Bremmer föreläser om boken Ett jävla solsken i Värnamo.


Ester Blenda Nordström var dotter till en direktör och familjen hade det välställt. Hon var en av få kvinnliga reportrar på Svenska Dagbladet när hon fick idén att ta arbete som piga på en bondgård för att undersöka hur pigorna hade det. Redaktören tyckte att det var en spännande idé och skickade iväg henne i en månad att arbeta som piga på en gård i Sörmland. Hon spelade sin roll så väl att ingen hade en aning om att hon i själva verket var journalist förrän hennes artiklar kom i tidningen. Därmed var den undersökande journalistiken född i Sverige 1914.


Idag skulle Ester Blenda troligen ha alla möjliga bokstavsdiagnoser, men på den tiden fanns de inte och hon självmedicinerade med alkohol. Hon var en rastlös själ, som sällan stannade länge på samma ställe, och hann med mycket i sitt korta liv. Hon undervisade samebarn och levde med samerna, åkte som fattig emigrant till Amerika, räddade byar från svält i finska inbördeskriget, deltog i en expedition i ett vulkanområde i Sibirien och mycket mer. Det här är en mycket intressant biografi om en fascinerande människa och hennes öde och svårigheter att passa in i föreställningen om hur en kvinna ska vara.


Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström
https://www.adlibris.com/se/bok/ett-javla-solsken-en-biografi-om-ester-blenda-nordstrom-97891371532782 comments:

Hanneles bokparadis said...

såg dokumentären i svt

jeanette eriksson said...

inget av det, men ändå visst intresse för boken, hur värd är den att läsa.?
kul hitta hit, intressant med alla härliga bokbloggar, själ precis startat upp min, kul om någon kikar in.=) Skriver såklart om böcker, & finns på goodreads, finns du där.?
mvh