Wednesday, March 29, 2017

Varför vara lycklig när du kan vara normal?

Utläst 170328: Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson


Det är en fantastisk boktitel men tyvärr har författarens mamma sagt detta till henne på allvar. Eller rättare sagt hennes adoptivmamma. Detta är viktigt för hela boken handlar om Wintersons liv och uppväxt med denna missnöjda adoptivmamma. Pappan var snällare men fanns mest i bakgrunden. Boken är självbiografisk och står på litteraturvetenskap på bibliotek (som fortfarande har SAB-systemet och inte Dewey med siffror). Den är bra och alldeles förskräcklig om en flicka i norra England som hade en psykiskt störd mamma.


Winterson har tidigare skrivit den självbiografiska Det finns annan frukt än apelsiner (som jag inte läst) och här fortsätter hon att skriva om sin uppväxt och att hon inte blev accepterad som homosexuell. Hon flyttade hemifrån när hon var sexton. Winterson försvarar ändå sin adoptivmor med att hon gjorde så gott hon kunde. Det är ingen vanligt snyfthistoria utan sakligt berättande om hur det var. Att växa upp i en strängt religiös familj och att söka tröst och vägledning i böcker trots att hon inte fick läsa egentligen.


Varför vara lycklig när du kan vara normal?
http://www.adlibris.com/se/bok/varfor-vara-lycklig-nar-du-kan-vara-normal-9789174293616

5 comments:

Hanneles bokparadis said...

en av mina favoritböcker! ❤️ fin som film också.

Ylva said...

Åh, jag kan tänka mig att det är en bra film! Men vilken jobbig uppväxt.

Hannele said...

verkligen!

Anna said...

Det är en fantastisk bok av en underbar författare. Det är en av de böcker som vi pratat mest om under alla de år som vi bokcirklar, den väcker känslor utan att vara smetigt berättad. Så bra!

Ylva said...

Anna. Jag tyckte samma sak; väldigt skickligt beskrivet utan att bli som en vanlig eländesbok.