Wednesday, March 08, 2017

Kajsa Kavat

Utläst 170308. Kajsa Kavat av Astrid Lindgren


Det här är en fin samling med tio korta berättelser av Astrid i serien Astrid Lindgrens samlingsbibliotek. Jag tycker om de här små historierna men vet inte om dagens barn förstår dem riktigt. Eller förresten har jag fortfarande lite problem med Kajsa Kavat just för att hon är så kavat. Jag minns att jag inte riktigt gillade henne när jag var liten för jag var ingen sådan duktig liten flicka. Men Astrids språk är alltid fint, småländskan är härlig!


Kajsa Kavat hjälper mormor som har gjort illa benet och blir sängliggande mitt i julstöket. Hon står på torget och säljer mormors hemlagade polkagrisar och tar emot en femtioöring för varje påse, precis som mormor har sagt. Även när borgmästaren vill ge henne en enkrona i stället för två femtioöringar. Vi får också höra om en småländsk tjurfäktare, Gull-Pian, Sammelagust, Lame-Kal, Märit och flera typiska Lindgrenska figurer.


Kajsa Kavat
http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9129657687

2 comments:

farmor/mormor Hannele said...

jag är lite osäker på vad dagens ungar gillar

Ylva said...

Hannele. Du kanske kan provläsa lite Astrid Lindgren för dem. Det kommer otroligt mycket nytt som är bra, men jag tycker att det finns plats för det gamla också.