Thursday, November 12, 2015

Krigsdagböcker 1939-1945

Utläst 151111: Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren

Jag brukar inte läsa faktaböcker om krig men jag läser gärna böcker av och om Astrid Lindgren. På bokmässan var det ett seminarium om henne och då talades det om den nya biografin av Jens Andersen och denna bok. Det är intressant att höra Astrids dotter Karin berätta och jag myser för hennes röst låter likadan som Astrids.


Jens Andersen, Karin Nyman (Astrid Lindgrens dotter), Kerstin Ekman och Björn Wiman samtalade om Astrid Lindgrens krigsdagböcker.

Det påstås ofta att människor under andra världskriget kunde sympatisera med Hitler och nazisterna för att de inte visste bättre. Kanske var det så till en början men under fyrtiotalet visste man vad som hände. Nu var ju Astrid en särskilt nyfiken människa och det är imponerande hur hon höll ut och faktiskt klippte i tidningar och skrev om kriget under sex års tid. Hon fick en särskild inblick i kriget då hon hade ett hemligt arbete i brevcensuren på Allmänna säkerhetstjänstens postkontrollanstalt. Det är också intressant att läsa hennes anteckningar om privatlivet, om vad barnen fick för julklappar och när hon skrivit manus till Pippi Långstrump och andra böcker. Jag läste inte alla tidningsurklipp men det är ändå intressant att se de avkopierade sidorna ur hennes originalanteckningar. Boken är tyvärr ständigt aktuell och ett viktigt dokument för att minnas andra världskriget och hur det var i Sverige då, hur mycket kriget färgade den tiden även fast Sverige stod utanför.

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

Intressant kvinna!

Ylva said...

Hannele. Verkligen! Hon verkar ha varit så fantastisk på att bry sig om andra och vad som hände i världen.