Thursday, July 25, 2013

Min kamp

Utläst 130724: Min kamp av Karl Ove Knausgård

Det här kan jag tala om på en gång att det inte är min typ av bok. Det är första delen av sex stycken i Knausgårds självbiografiska romansvit. Välskrivet, ja, men så detaljerat att jag blir alldeles matt. Dessutom tycker jag att Knausgård verkar så osympatisk så jag orkar inte riktigt bry mig om vad han tar sig för. Annars borde jag gilla konceptet uppväxtskildring i Norge. Knausgård är född i Norge men bor i Sverige nu för tiden.

Karl Ove beskriver först sin barndom. I andra delen har han blivit vuxen och ska begrava sin far. En man som han för länge sedan har slutat att träffa, som gått ned sig i alkoholmissbruk. När han väl är död rörs något till liv inne i Karl Ove och han gråter hejdlöst utan att förstå varför. Att pappan skulle dö har han väntat och hoppats på länge.

Min kamp 1
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186675346

2 comments:

Monika said...

Två meningar som säger precis vad jag tycker: "Välskrivet, ja, men så detaljerat att jag blir alldeles matt. Dessutom tycker jag att Knausgård verkar så osympatisk så jag orkar inte riktigt bry mig om vad han tar sig för."

Det blir inga mer Knausgård för mig. Helt klart.

Ylva said...

Monika. Vad skönt med någon som tycker som jag. De jag pratat med som läst den älskar den.