Tuesday, March 12, 2013

Gul utanpå

Utläst 130311: Gul utanpå av Patrik Lundberg

Lundberg är adopterad från Korea och i hela sitt liv har han fått frågan var han kommer ifrån egentligen. Att svara Sölvesborg räcker inte, trots att det är där han är uppväxt. Det är intressant med den här synvinkeln; vi är väldigt noga i Sverige med var man kommer ifrån. Jag bor i Småland men kommer från Dalarna och får ofta frågor om det men det besvärar inte mig på samma sätt som för en adopterad. En av mina kompisar är adopterad från Ecuador och hon säger att folk ofta tilltalar henne på engelska även när hon svarar på svenska! Boktiteln kommer sig av att Patrik en gång blev liknad vid en banan - gul utanpå, vit inuti. Han ifrågasätter varför det fortfarande är okej att skämta om asiater och han har hört kinesskämt miljoner gånger. Boken är gripande för att han beskriver sitt liv detaljrikt och det är fantastiskt att få höra om hur han söker upp sin biologiska familj som inte flyttat eller bytt telefonnummer på 24 år ifall han skulle söka upp dem.

Patrik föddes 1983 i Sydkorea och adopterades till Sverige där han hamnade i Sövesborg. Hela livet har han kallats kinesjävel. När han läser på universitetet uppstår en chans till en termin utomlands och han väljer att studera i Korea, hemlandet han inte varit i sedan han flögs till Sverige när han var nio månader. Där försöker han lära sig språket och letar efter sina släktingar. Han har inte tänkt umgås med andra adopterade men börjar göra det ändå. Det blir många kulturkrockar  eftersom han ser ut som en korean men beter sig som en västerlänning.

Gul utanpå
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9129685761

2 comments:

Elisabeth said...

Tänk att det ska vara så viktigt att veta var någon kommer ifrån ;) Jag får massa frågor om jag kommer från Finland och om jag kan finska men det kan jag inte :P Bor alldeles vid gränsen så det är väl därför.

Ylva said...

Elisabeth. Visst är det konstigt. Jag tycker att man ska respektera om någon inte vill prata om det.