Thursday, March 14, 2013

Gilla hata horan

Utläst 130314: Gilla "Hata horan!" av Johanna Nilsson

Jag har gillat Nilsson sedan hennes första bok Hon går genom tavlan ut ur bilden. Ofta är det hon skriver om självupplevt och därför känns det plågsamt äkta. Så även i denna bok och hon skriver i slutordet att skolan Jax i boken finns (Jakobsgårdarna i Borlänge), att hon gick högstadiet där, var en pluggis, hade en bästis men ändå var ensam och mådde skit. Boken är ett samarbete mellan författaren, Pocketförlaget och Friends. Vi kommer att använda den på gymnasiet här när vi har temavecka Lika-olika som bland annat handlar om mobbning. Jag är faktiskt glad att internet inte fanns när jag var tonåring för fy, vad det finns mycket otäckt där! Näthatet kan drabba vem som helst, men det känns som om ungdomar är mest utsatta.

Jonna och Gloria är femton år och bästa vänner. De är inte bland de populära men inte heller mobbade. På en luciafest får de dansa med Robin som är skolans snyggaste och populäraste kille. Gloria är kär i honom, som så många andra. Men han utnyttjar situationen och får henne att skicka nakenbilder på sig själv mot att han ska bli vän med henne på Facebook. Där bildas en Hata horan-grupp när han lägger ut bilderna fast han sagt att han inte ska göra det. Jonna vet att Gloria mådde dåligt och skar sig när hon gick på sin förra skola och hon vill inte att det ska hända igen så hon startar en annan Facebookgrupp för att hämnas.

Gilla "Hata horan!"
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186969544

2 comments:

Carro said...

Jag har länge tänkt läsa den för jag älskar verkligen Johanna Nilssons sätt att skriva på. Hon gör något särskilt med orden.

Ylva said...

Carro. Ja, hon är duktig på att skriva och jag har gillat nästan allt jag läst av henne.