Friday, August 24, 2012

Var är Alaska?

Utläst 120824: Var är Alaska? av John Green

Wow, det här är den bästa ungdomsbok jag läst på länge! Det tyckte jag visst om Jellicoe Road också men den här är ännu bättre. Den kom på svenska 2007 och jag har läst flera tokhyllningar på diverse bokbloggar men inte alls lånat ut den mycket på skolan så det måste jag försöka göra nu. Den förtjänar verkligen det, och jag tycker den kan läsas av både killar och tjejer. Jag var inte helt nöjd med Greens kapitel i boken Den andre Will Grayson, som han skrev tillsammans med fantastiske David Levithan, eftersom hans sätt att börja meningar med gemener störde mig, men den här boken har inga sådana saker att reta sig på. Den är bara alltigenom fin!

Miles lämnar sitt trista liv i Florida bakom sig och flyttar till internatskolan Culver Creek i Alabama där han ska söka efter ett Stort Kanske. Han är intresserad av berömda människors sista ord och har lärt sig dem utantill. På skolan får han nya vänner och blir förälskad i den enormt sexiga och lynniga Alaska. Som älskar sin pojkvän men gärna umgås med Miles som kompis. Hon kommer att förändra hans liv och boken är uppdelad i ett före och ett efter som man inte får veta vad det är förrän efter halva boken.

8 comments:

Hanneles bokparadis said...

Alaska låter långt borta...

Bokomaten.. said...

Vet du, den här hamnade jättehögt upp på vill-läsa-listan när den kom, men sedan blev det inte av. Det var någon därute som tokhyllade den, men sedan kom det annat emellan..

Tänkte också passa på att berätta att det ligger en liten utmaning till dig hos mig. Eftersom det inte blev träff så får man väl ta reda på lite så här istället.;) Gör som du vill med den, du behöver naturligtvis inte alls ta dig an den! Kan vara lite kedjebrev över en del sådant ibland.:)
http://bokomaten.blogspot.se/2012/08/utmanad.html

Bokälskarinnan said...

Denna får jag ta och låna:)

Ylva said...

Hannele. Ja, det är förvirrande att det är ett namn på en tjej.

Bokomaten. Jag ska kolla utmaningen och se om jag svarar.

Bokälskarinnan. Ja, se där, jag kanske kan få någon att läsa den på detta sätt.

Ylva said...

Hej Ylva,
Nu är jag här och tittar lite. Jag tycker att "Var är Alaska" låter mycket intressant och skulle vilja börja läsa NU. Problemet är bara att det är sådan himla kö i läshögen......vilket världsligt problem ;) Men sätter upp denna på vill läsalistan.

Ylva said...

Ylva. Ja, det där är ett problem jag känner igen. Ibland behöver jag påminnas om gamla böcker jag vill läsa eftersom det kommer nya hela tiden.

Anonymous said...

Har också glömt bort att jag tänkte läsa den... så många böcker - så lite tid!

Ylva said...

Maria. Oj, men den läser du fort. Gå och låna!