Thursday, November 22, 2018

Till minne av en villkorslös kärlek

Utläst 181122: Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell


Egentligen har jag lite svårt för romaner baserade på verkliga människor, för jag undrar hur mycket som är sant, men ibland fungerar det. Naturligtvis undrar jag även här vad som faktiskt har hänt, men mest tycker jag att det är en fantastisk kärleksförklaring till en mamma. Jag var tvungen att googla och Ingegärd Gardell dog 2010. I boken börjar Jonas Gardell med att ta död på sig själv i en bilolycka så hans liv får man inte följa lika långt.


Ingegärd föddes i mitten av 1920-talet i en frikyrkofamilj. Hon kämpade hela livet mot alla regler för kvinnor och gick sin egen väg med ledordet: "Jag måste vara fri!". Hon gifte sig med Bertil och det var tänkt att båda skulle forska, men trots att det skulle bli Ingegärds tur när Bertil slagit sig fram släppte han aldrig fram henne utan lät henne fortsätta vara hemma med de fyra barnen. När Jonas föddes höll hon på att dö, men när hon höll den lille skyddslöse sonen såg hon att hon inte kunde lämna honom. Det bildades ett band dem emellan som aldrig kunde brytas.


Till minne av en villkorslös kärlek
https://www.adlibris.com/se/bok/till-minne-av-en-villkorslos-karlek-9789113084534?campaignId=f457581d-2235-4859-a7ae-f513a571d23e

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

låter fint, det var trevligt att lyssna på Gardell på Babel, han kan nog sin samtidshistoria.

Ylva said...

Den är väldigt gripande och vackert skriven!