Thursday, September 23, 2021

Hemma kanske inte är en plats

 Utläst 210923: Hemma kanske inte är en plats av Lin Hallberg


Jag har inte läst något av Hallberg tidigare. Hon är känd för att skriva hästböcker och det är jag inte så intresserad av, fast jag läste några när jag var liten (jag läste om alla djur). Jag blev glatt överraskad av hur den här ungdomsboken ändå griper tag i mig, för den handlar om så mycket mer än hästar. Den är lättläst och passar bra för lite äldre ungdomar än de som kanske vanligtvis läser hästböcker. Huvudpersonen är nitton och det behövs böcker för unga vuxna i alla ämnen. Här får man även en inblick i livet i Argentina som jag tycker är intressant. 

Sara är nitton år när hon råkar ut för en allvarlig olycka med en häst. Hon får ligga länge på sjukhus och blir rädd för att rida igen. Hennes pappa pressar henne att hon måste försöka, hon har ju lagt ned otroligt mycket tid på att bli duktig. Sara börjar fundera över sin barndom. Familjen bodde i Argentina tills hon var åtta år och hon längtar tillbaka dit och till sin häst Nube. Hon bestämmer sig för att åka till Argentina och träffa dem hon kände då och leta efter Nube. Men allt har förändrats och hon känner inte igen sig i landet hon lämnade. Hästgårdarna, estancias, har lämnat plats för sojaodling och många människor har blivit väldigt fattiga. 



Hemma kanske inte är en plats - Ebok - Lin Hallberg (9789129688818) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

för mig är hemma bara en plats, men gillar Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk

Ylva said...

För mig är hemma där jag bor, men det låter fint att älska sitt hem och det gör jag.