Wednesday, November 20, 2019

Hästpojkarna

Utläst 191118: Hästpojkarna av Johan Ehn


Jag tyckte mycket om hans debut Down under och ännu mer om denna! Ehn är skådespelare och konstnärlig ledare på Teater Barbara i Stockholm. Dessutom är han gift med Mats Strandberg som bland annat skrivit den fina trilogin Cirkeln tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Jag ser även i sluttacket att han själv varit hästkille och jobbat inom hemtjänsten och tagit hjälp av en mängd kunniga inom olika områden så detta är en mycket genomtänkt roman. Den klassas som ungdomsbok men rekommenderas från 15 år, och jag tycker att det är en bok för vuxna och att man nog behöver en viss livserfarenhet för att förstå den. Ibland kan jag tycka att det bromsar upp när det är två parallella historier som varvas men här fungerar det på ett fantastiskt fint sätt och jag är lika intresserad av båda handlingarna.


År 2014 i Stockholm. Anton har nyligen tagit studenten och arbetar inom hemtjänsten för tillfället. Det är väl inte hans direkta drömjobb egentligen, men när han kommer hem till den gamle mannen Alexander Kovac blir han nyfiken. Gubben är närmare hundra år och lever sitt liv i köket som är belamrat med minnen och saker och allt han behöver. Han pratar inte, men Anton kommer på att de kan kommunicera genom att Alexander slår sin käpp i golvet.


År 1926 i Prag. Sasha och hans bästa vän Janek uppträder på Sokolfestivalen, en stor festival med hästuppvisningar. De två unga pojkarna är oerhört duktiga på att läsa av både varandra och hästarna så att de kan göra fantastiska akrobatnummer utan att det ser svårt ut. Men egentligen är de föräldralösa och bor på ett barnhem. De blir illa behandlade och rymmer därifrån och får jobb på en cirkus.


Hästpojkarna


https://www.adlibris.com/se/bok/hastpojkarna-9789178130474?campaignId=16682cac-6b41-490f-a352-fc7c1e1543ba

1 comment:

Hanneles bokparadis said...

låter lite allvarligt