Thursday, December 20, 2018

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

Utläst 181219: Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket av Jonas Jonasson


Jag tycker om allt Jonasson skriver för han är alltid rolig. Det är inte så lätt att hitta böcker som är roliga, men det här är åtminstone min humor. Dock är den inte lika rolig som den första, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som hade en helt fantastisk historia där Allan träffade alla möjliga och omöjliga historiska personer. Nu är vi framme i nutid och Allan träffar världens nu ledande politiker. Jag undrar om Margot Wallström läst boken och vad hon i så fall tycker, för hon har en väldigt betydande roll. Det blir lite tjatigt när Allan envisas med att läsa upp alla nyheter på sin nya kära platta, men det är själva meningen med denna roman så man får acceptera hur han är, på samma sätt som hans kompanjoner gör.


Det har kommit en andra film, men den är inte baserad på någon bok så det är förvirrande att det nu kommer en fortsättning på Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jonasson hade inte tänkt skriva mera om Allan, men så började tankarna snurra om saker som han skulle kunna göra och världsläget är väldigt tacksamt att skriva om nu så det blev en bok till. En kul grej för oss Ljungbybor är att Jonassons morbror Hans Isaksson har varit med och läst och haft synpunkter på manuset.


Allan och hans vän Julius sitter på Bali och lever lyxliv, men pengarna börjar ta slut och de har långtråkigt. När Allan ska fylla hundraett bestämmer Julius att de ska fira med att åka luftballong. Vinden drar iväg dem åt helt fel håll och de hamnar i luftballongkorgen långt ute på havet. Mirakulöst blir de upplockade men hamnar mitt i smuggling av uran för kärnvapentillverkning. De träffar på Donald Trump, Angela Merkel, Kim Jong-un, Vladimir Putin, Margot Wallström och en rad andra kända personer och livet är åtminstone inte längre långtråkigt.


Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
https://www.adlibris.com/se/bok/hundraettaringen-som-tankte-att-han-tankte-for-mycket-9789164205797

1 comment:

Hanneles bokparadis said...

den första tyckte jag om