Friday, September 07, 2018

Judaskyssen

Gästinlägg av Anneli Augustsson, min kollega på skolbiblioteket.


Judaskyssen av Kristina Tilvemo och Michael Wainwright


Peter är nyutbildad läkare och på en fest träffar han Erika. Hon skriver på en uppsats i psykologi  men är mest  intresserad av sin häst och fälttävlan. Peter kommer ifrån enklare förhållanden i Arvidsjaur medan Erika tillhör en mer välbeställd och välkänd familj i Malmö/Lund. De blir snart ett par och framtiden verkar ljus men Peter råkar bli vittne till ett mord där en gymnasist blir skjuten på nära håll och nu börjar problemen.  En man han lite tidigare räddat livet på under en resa till New York visar sig vara en besvärligare bekantskap än anat och morden ökar snart i antal i kretsen kring det unga paret.


Författarna vill göra ett inlägg i samhällsdebatten och framför sina åsikter om tillståndet i vården på ett sätt som emellanåt blir mer som utdrag ur en debattartikel än en text i en spänningsroman. Det är lite synd för boken är bitvis riktigt spännande och jag störs av de här avbrotten. Den diskussion som förs om vikten av att vittna eller att låta bli och bara se till sitt eget bästa är betydligt bättre invävd i handlingen.


Man kan också vara lite kritisk till att klasskillnaderna skildras aningen stereotypt; den lugna trygga norrlänningen med ett välfungerande samvete, överklasstjejen som har ytliga värderingar och ett tänjbart samvete och en golfspelande odåga till bror samt en tidningskung (med försänkningar i politiken där anseendet är allt) till far. Den mest sympatiska i Erikas familj är modern som är läkare precis som Peter och de möts i sina gemensamma värderingar och viljan att hjälpa.


Boken är läsvärd men en aning ojämn. Jag ger den en medelmåttig 3:a i betyg.


 Judaskyssen

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

stereotyper sällan intressanta.

Ylva said...

Nej, ingen bok för mig, men Anneli gillar deckare så hon får läsa dem åt mig.