Monday, March 23, 2015

Stjärnlösa nätter

Utläst 150322: Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad

Det här är en roman men Asaad har själv blivit bortgift på samma sätt som Amàr i boken. Det är en viktig bok för att man mest diskuterar hur det ska gå att hindra att unga tjejer från andra länder blir tvingade att gifta sig. Jag har inte tänkt på att det gäller killar också, men det är ju logiskt när det är släkten som bestämmer. Boken är gripande och mycket läsvärd! Man får en inblick i en annan kultur och hur det är när släktens och ens egna viljor krockar.

Amàrs familj kommer från Irak och bor i Västerås. Han är nitton år och har bott i Sverige nästan hela sitt liv, känner sig svensk och är inte intresserad av att åka och hälsa på släkten i Irak, men följer med till slut. Väl där tycker han om att träffa släktingarna som respekterar honom som en vuxen man men han har svårt att vänja sig vid sådana saker som att männen inte diskar. Särskilt fäst är han vid sin kusin Amina som han lekte med när han var liten. Men snart märker han att släkten planerar hans framtid och att hans pappa försöker få honom att gifta sig med Amina. Det är helt otänkbart för Amàr som ser henne som en syster och vill välja själv vem han ska vara tillsammans med.

Stjärnlösa nätter : en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv
http://www.adlibris.com/se/bok/stjarnlosa-natter-en-berattelse-om-karlek-svek-och-ratten-att-valja-sitt-liv-9789113035659

No comments: