Sunday, August 31, 2014

Ramona

Utläst 140831: Ramona av Marta Söderberg

Det här är en ungdomsbok som jag tror kan vara bra för unga tjejer med liknande problem, eller för den delen människor i olika åldrar med psykiska problem. Jag känner igen mig i en del av hopplöshetskänslorna trots att det var många år sedan jag upplevde dem. Boken är realistisk och hoppfull. Slutet är positivt men inte alltför lyckligt för det skulle vara omöjligt att allt plötsligt bara löste sig för den här stackars trasiga tjejen.

Ramona är sexton år men går inte i skolan som vanliga ungdomar. Hon har precis fått komma hem efter flera år på ungdomshem och vårdavdelningar. Nu ska hon leva som vanligt men är inte rustad för det, hon vet ju inte hur man gör. Det har varit ett slags trygghet att alltid vara inlåst. Hon har svindlande avgrunder och mörkerfåglar inuti och vet inte hur man uppträder normalt. Hennes kompis Lovisa är till synes perfekt och Ramona törs inte visa sitt innersta jag för henne av rädsla för att skrämma bort henne. Alex är kanske inte bra för henne, men han har också suttit på ungdomshem och vet vad det innebär.

Ramona
http://www.adlibris.com/se/bok/ramona-9789186634506

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

verkar som en bra bok för många

Ylva said...

Hannele. Ja, jag tror att den kan fungera som tröst. Det är viktigt att veta att man inte är ensam om " att vara helt galen" som tjejen i boken.