Tuesday, November 26, 2019

Hon den roliga

Utläst 191125: Hon den roliga av Alba Mogensen


Titeln förbryllar mig lite, för jag skulle skriva Hon, den roliga med komma, men förutom det är det här en alldeles fantastisk debutroman! Författaren är, enligt insidesfliken, född 1995 och bosatt i Malmö. Hon är journalist och har arbetat för Sveriges radio. Här finns en fin beskrivning av Mogensen själv, om hur hon var med om en bilolycka när hon var 18:
https://www.selmastories.se/artikel/alba-mogensen-olycka-hon-den-roliga/
Ibland är språket poetiskt och jag tycker om vänskapen mellan Joan och Maccen där Maccen säger att det viktigaste som finns är att man kan vara tysta tillsammans.


Det är en het sommar och Joan står och väntar på en buss på landsvägen. Hon och en kompis ska åka hem till Malmö. Hela livet ligger framför dem när Joan blir påkörd av en bil i åttio km i timmen. Hade hon stått två cm mer till höger hade hon dött och det är ett under att hon klarar sig! När hon kommer hem från sjukhuset till lägenheten som hon delar med sin vän Maccen tar han hand om henne, håller undan hennes hår när hon måste spy och tar med henne till havet. Men det frestar hårt på hans tålamod att allt handlar om henne och att hans obekymrade och glada vän är borta.


Hon den roliga
https://www.adlibris.com/se/bok/hon-den-roliga-9789146235873

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

ett kommatecken jan göra skillnad

Ylva said...

Hannele. Ja, jag tycker att den här titeln är märklig!