Friday, December 16, 2022

Björnjägarens döttrar

 Utläst 221215: Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl

Författaren är inspirerad av romanen Sju bröder av Aleksis Kivi som kom 1870. Kanske borde man ha läst den först, men den är svår att få tag i och verkar svår. Jag hörde Jordahl på både litteraturkryssning och bokmässa 2012 och har läst ett par böcker av henne tidigare. (Sök på Jordahl i den lilla rutan uppe till vänster om ni vill.) Hon har ett fint språk men ibland blir den här romanen lite långsam, tycker jag. Kanske för att jag är så fruktansvärt ointresserad av naturen och hur man överlever... 

Kevin Frato, Anneli Jordahl och Jenny Jägerfeld pratade om kollektivromanen Avståndet mellan

Någonstans i Finland bor det sju systrar som är döttrar till en beryktad björnjägare. De försöker rymma från sin elaka mamma men misslyckas. När så modern dör ger de sig ut i skogen för att försöka överleva där eftersom rucklet de bor i är fallfärdigt. De säljer skinn på marknaden, men tänker sig annars att de ska kunna klara sig helt själva, vilket blir svårt när det blir vinter och kallt. Fadern har alltid sagt åt dem att hålla ihop som en stam, men systrarna är olika och bråkar mycket. 



Björnjägarens döttrar : en berättelse om sju systrar - Anneli Jordahl - Bok (9789113118383) | Bokus

4 comments:

Christina Karlsson said...

Å, men den här har jag ju läst om i någon annan blogg eller var det Babel, minns ej men blir allt nyfiken på att läsa den ändå :)
Ha en fin helg!

Ylva said...

Du har nog hört talas om den eftersom den var Augustnominerad, det glömde jag skriva. Ha en fin fjärde advent!

Hanneles bokparadis said...

lite nyfiken på denna, läst gott om boken

Ylva said...

Hannele. Du kanske kan läsa Sju bröder också.