Thursday, April 07, 2022

Depphjärnan

 Utläst 220407: Depphjärnan av Anders Hansen

Jag har läst Skärmhjärnan och Hjärnstark junior samt varit på en föreläsning med Anders Hansen, så det är mycket i denna bok som är upprepning. Jag trodde att jag skulle få lite fler tips om vad man ska göra när man mår psykiskt dåligt, men vad som hände är att jag får acceptera att det är normalt. I tidigare böcker har han lärt oss hur viktigt det är med motion och det återkommer här. En sak som är positivt är att man kan motverka depression genom att vara social. Det är ju något man kan försöka tänka på; att det är bättre att träffas fysiskt än digitalt. 


Om man ser på människans utveckling är vi inte skapta för att vara lyckliga utan för att överleva. Då är det inte konstigt att vi reagerar med stress på allt möjligt. Det är inte säkert att man har en "trasig hjärna" för att man mår dåligt utan det kan vara en normal reaktion. Förr dog människor främst av svält och infektioner. Det är inte meningen att vi ska vara glada jämt, då hade inte våra förfäder överlevt länge. Vi mår dåligt av alla intryck som gör att vi tror att andra har det bättre och vi borde sluta jaga lyckan. Ursprungsfolk som lever hårda liv utan el blir inte deprimerade lika lätt som moderna människor. 



Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? - Anders Hansen - Bok (9789178871148) | Bokus



2 comments:

Hanneles bokparadis said...

intressant fråga

Ylva said...

Hannele. Vi jämför oss för mycket med andra som ser ut att ha det bättre. Mycket teknikstress också när man är uppkopplad hela tiden.