Nu blir det kanske tråkigt för er men kul för mig, för jag vill rada upp alla författare jag såg på litteraturbåten för min egen skull.
Läsande, musiklyssnande, ja, över huvud taget kulturintresserad, runtflyttad, oftast glad gymnasiebibliotekarie i Ljungby.
Wednesday, March 30, 2022
Litteraturkryssning
Monday, March 21, 2022
Tack och hej leverpastej
Utläst 220320: Tack och hej leverpastej av Elisabeth Åsbrink
Det här är en konstig titel på en seriös essäbok av Åsbrink. Förklaringen ska jag inte avslöja, men det kommer från en gång när hon faktiskt sa så. Åsbrink skriver alltid bra, men boken är inte lika bra som övriga böcker jag läst av henne, kanske för att det blir för mycket att sträckläsa texter som publicerats i tidningar.
Många texter handlar om hennes judiska ursprung och ras och är tyvärr ständigt aktuella, några handlar om corona som vi förhoppningsvis kommer att bli av med. Vissa texter handlar om Sverige och det typiskt svenska och de tycker jag är mest intressanta. Ibland blir det för komplicerat med politiken, men det kanske mest är jag som inte hänger med.
Thursday, March 17, 2022
Tre systrar
Utläst 220317: Tre systrar av Heather Morris
Morris skriver otroligt bra och förfärliga böcker om förintelselägren och överlevande. Hennes första roman Tatueraren i Auschwitz bygger på samtal med Lale, som tatuerade in nummer på fångarna där. Romanen Tre systrar kom till på grund av att Odet gav sin mamma Livia den boken. Sedan mailade han författaren och bad henne skriva om mammans historia. Morris är född i Nya Zeeland och bor nu i Australien. Hon har talat med Livia, Magda och deras släktingar så att denna roman kunnat bli till. Det är särskilt tungt att läsa den nu när det är krig i Ukraina, men kanske viktigare än någonsin att vi inte glömmer historien!
Cibi, Magda och Livia var tre systrar som växte upp i Slovakien. De lovade sin pappa att alltid hålla ihop. Omständigheterna gjorde det svårt, men de försökte alltid att hålla sitt löfte som gjorde dem starka tillsammans. 1942 skickades Livia, som då var femton år, till Auschwitz och nittonåriga Cibi följde med för att ta hand om henne. Magda lyckades klara sig undan då hon blev inlagd på sjukhus och sedan höll sig gömd när nazisterna letade efter judar. Men till sist blev även hon tillfångatagen och förd till Auschwitz där hon fick träffa sina systrar igen. Systrarna fick stöd av varandra och överlevde otroligt nog lägret.
Wednesday, March 09, 2022
Mer än en kvinna
Utläst 220308: Mer än en kvinna av Caitlin Moran
Moran är en engelsk författare, krönikör och TV-kritiker. Hon är äldst av åtta syskon, skrev sin första roman som femtonåring och började arbeta som musikjournalist året efter. Hon är född 1975 (ett år yngre än mig) och är väldigt rolig, tycker jag. Nu blir jag dock besviken över att hon har börjat använda botox! Liksom en av mina vänner, som jag tycker är snygg och ser pigg ut och som är alternativ och klär sig på sitt eget vis, har satt fillers i ögonlocken och rynkorna vid läpparna för att hon inte vill se sur och trött ut, vill inte Moran se ledsen ut. Jag kan förstå det, men jag vill inte att det ska vara så.
Jag får fortsätta att vara kroppsaktivist. Det är såklart skillnad på att vara en offentlig person som ofta syns på bild och att vara en kulturfigur i en småstad, men det behövs flera vanliga kroppar som motvikt till alla som är fixade.
Jag hörde Moran prata om sin bok Konsten att vara kvinna på Bokmässan 2013, jätteroligt!
Så, hon är fortfarande rolig, men nu övertygar hon mig inte lika mycket i sin feminism och det viktiga i att tycka om sin kropp som den är. Hon sänder ut fel signaler till ungdomar och dem som är osäkra i sig själva. Jag läser den här boken mer för nöjes skull än för att få tips, men den kan vara till stöd för mammor, kvinnor i dåliga förhållanden och kvinnor med alkoholproblem, då hon tar upp alla möjliga aspekter av att vara kvinna.
Wednesday, March 02, 2022
Djurens gåtfulla liv
Utläst 220301: Djurens gåtfulla liv av Peter Wohlleben
Jag läser mest romaner men ibland blir jag nyfiken på en faktabok och nu lånade jag denna av mamma. Wohlleben är en tysk skogvaktare som tidigare skrivit den uppmärksammade boken Trädens hemliga liv. Det låter lite väl konstigt, men denna bok är intressant och kan leda till viktiga diskussioner om djuren. Att getter och höns tänker har vi lagt märke till och det är kul att se exempel på det i boken. Till exempel har vi sett hur en tupp kan lura en höna att han har hittat något gott åt henne, för att sedan överrumpla henne bakifrån...
Wohlleben har lång erfarenhet av skog och djur. Han har studerat skogsbruk och arbetat många år som skogvaktare. Han är föreläsare och har skrivit flera böcker om skogen och naturskydd. Med denna bok tar han upp både naturvetenskaplig forskning och egna iakttagelser på ett intressant och enkelt sätt som kan locka "vanliga" människor som inte är så insatta i naturen. Han berättar både om tama djur som hundar och katter och vilda djur som hjortar och vargar.