Sunday, July 11, 2021

Meter i sekundet

 Utläst 210711: Meter i sekundet av Stine Pilgaard


Jag lånade en bok på danska av min danska kompis. Hon vet vad jag tycker om för sorts böcker och det här är perfekt; lättläst och roligt med korta kapitel. Pilgaard är född 1984 och är utbildad på Forfatterskolen och Köpenhamns universitet. Hennes böcker har gjort stor succé i Danmark och detta är den första som är översatt till svenska, men jag läser gärna flera på danska. Språket är modernt men lätt att förstå (jag läser för det mesta orden som de skulle uttalas på svenska). Huvudpersonen känner sig annorlunda och gör bort sig genom att säga opassande saker, men hon känns sympatisk och är en sådan människa som skulle vara kul att träffa. 


Ett ungt par flyttar till Vestjylland där de inte känner någon. Den lille sonen sätts hos dagmamma fast det enda ord han säger är muh, som en ko. Hon tar mängder med körlektioner men har svårt att lära sig köra och får den ena körläraren efter den andra när de tröttnar. Han arbetar som lärare på folkhögskolan i Velling där de bor, är attraktiv och många kvinnliga elever springer efter honom. Hon får jobb på en tidnings frågespalt och skriver långa lustiga svar på frågorna hon får. 


Utdrag ur boken: Så bakker du bagläns, siger Parkeringspeter. Bakker, siger jeg, bare bakker. Med dig vet man sgu aldrig, siger Parkeringspeter. Jeg slipper koblingen, og vi er tät på att ramme en parkeret cykel. Selv om man bakker bagläns, er höjre stagdig höjre, og venstre stadig venstre, hvorfor er der ingen kvinder, der kan forstå det, mumler Parkeringspeter med en bitterhed, der på en märkelig måde kläder ham. Hov, hov, siger jeg og spörger, om han virkelig mener, at man kan generalisere halvdelen av jordens befolkning. Ja, siger Parkeringspeter. 


https://www.adlibris.com/se/bok/meter-i-sekundet-9788743400035

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

onödigt lat för att läsa danska, men det går

Ylva said...

Du har ju andra språk. Jag läser inte längre på engelska, men danska är kul.