Monday, February 10, 2020

På västfronten intet nytt

Utläst 200210: På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque


Det här är en bearbetning av klassikern gjord av Tony Evans, översatt av Hans Peterson och utgiven av lättlästförlaget Vilja i serien Tidlösa berättelser. Den är 91 sidor lång och avslutas med en liten bakgrund. Jag har inte läst originalet och nu vet jag inte om jag törs, fast jag länge har tänkt att jag borde. Det här är så fruktansvärda beskrivningar av krig så det kanske räcker för mig med lättläst!


Paul Bäumer och hans vänner går med i den tyska armén i första världskriget. Derras lärare Kantorek uppmanade alla pojkarna att gå med frivilligt och blev till sist själv inkallad. De är inte förberedda på krigets alla fasor. Av 150 man i kompaniet är det inte många som överlever. Romanen bygger på författarens egna upplevelser av kriget. Han sårades och fick ligga länge på sjukhus och återvände inte till fronten.
4 comments:

BP said...

Tusen tack för titt-in hos mig:-)
"På västfronten intet nytt" var den första "riktiga" boken jag läste på franska. Inte frivilligt, utan boken ingick i läroplanen då. Minns att jag var mycket skeptiskt först, men sedan slukade jag boken. Tyckte den var otroligt intressant och spännande. Då var jag väl 16 år. Undrar vad jag skulle tycka nu...

Hanneles bokparadis said...

filmen har jag nog sett

Ylva said...

BP. Lämnade jag den här adressen hos dig. Annars bloggar jag på https://yfronten.blogg.se/

Ylva said...

Hannele. Filmen skulle jag nog inte vilja se...