Thursday, October 05, 2017

Spilld mjölk

171005: Spilld mjölk av Malin Sundin och en anonym bonde

Jag fick den här boken som recensionsexemplar från förlaget Hoi och annars skulle jag inte ha läst den. Det låter inte så spännande med en dokumentärroman om en mjölkbonde, men jag blev ändå nyfiken och jag tycker att det är en viktig debatt. Svenskarna behöver veta mera om var maten kommer ifrån och hur vi ska kunna hålla landsbygden levande. Boken är så sorglig så att jag grät på slutet och sedan gick jag tyvärr och köpte billig mjölk på Netto, men normalt sett brukar jag köpa mjölk från Skånemejerier som kan vara från en gård i närheten.

Per har tagit över gården efter sina föräldrar och det har aldrig varit någon diskussion om var hans familj ska bo. Hans fru Stina fick flytta dit och barnen Olle och Hilda växer upp där. De har byggt en ny ladugård för att vara rustade för framtiden, men sedan kommer det flera mjölkkriser efter varandra och det blir svårare och svårare att leva på att vara mjölkbonde. Per har inte längre råd att ha en anställd så det blir bara han och hans gamla pappa som tar hand om gården. Även fast de inte tar ut lön blir räkningarna högre än intäkterna och banken vill inte låta honom vänta med amorteringar. Situationen blir ohållbar.

Spilld mjölk
https://www.adlibris.com/se/bok/spilld-mjolk-9789176970508

3 comments:

Hanneles bokparadis said...

jag är lite småintresserad av boken

Ylva said...

Hannele. Den handlar om relationer också så det blir inte bara en torr debattbok som är risken när man ska skriva om ett sånt här problem.

Hanneles bokparadis said...

bojkottar Arla, köper från små mejerier