Monday, December 19, 2016

Gittas dagbok

Utläst 161218: Gittas dagbok av Annika Huett


Den här lilla fina boken fick jag som recensionsexemplar. Det är en fristående fortsättning på Åkerbo - sju syskon, fyra våningar, som jag inte har läst. Gitta är Annikas mamma och böckerna bygger på verkliga händelser från hennes uppväxt i Huddinge på 1930-talet. I den här boken är Gitta nio år och har fått en ny dagbok som hon håller hemlig. Det är roligt att läsa om hur det var förr och mycket är likt hur mina föräldrar som är födda på 40-talet hade det i sin barndom.


Gitta bor i ett stort trähus som heter Åkerbo, på Hörningsnäsvägen i Huddinge. De är sju syskon men de två äldsta har flyttat hemifrån och Gitta har fått överta Gunlas rum på vinden. Egentligen är hon lite rädd för vinden där det ibland hörs mystiska ljud, men rummet är fint och mysigt så hon vill ha det ändå. Hemmet och vardagen är trygg men ute i världen bryter andra världskriget ut och när hon träffar Seppo, som är krigsbarn från Finland, kommer kriget nära. Hon är rädd att hennes pappa ska bli inkallad.


Gittas dagbok
http://www.adlibris.com/se/bok/gittas-dagbok-9789188481238

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

dagböcker är trevlig läsning

Ylva said...

Hannele. Ja, ibland. Senaste dagbok jag läste före denna var nog Astrid Lindgrens krigsdagböcker som är jättebra, men kanske inte direkt trevliga.