Sunday, September 04, 2011

Priset man betalar

Utläst 110904: Priset man betalar av Lionel Shriver

Shriver har skrivit en av de bästa böcker jag läst: Vi måste prata om Kevin. Tyvärr var det hennes första så jag har svårt att inte jämföra de senare med den. Hon skriver alltid intressant med ett träffsäkert språk och välgrundad research bakom, men jag kan ändå inte låta bli att bli lite besviken. Jag har hört flera som sagt att den här är bra men att slutet spårar ur så det var jag beredd på och mycket riktigt känns det som att hon snott ihop det sista kapitlet med en overkligt lycklig upplösning. Jag ville att det skulle sluta väl, men inte fantastiskt! Jag brukar ha problem med tjocka böcker och tycka att de skulle vunnit på att kortas ner men här finner jag det berättigat med 458 sidor, så det är inte storyn jag invänder mot.

Jag vill ge ett exempel på sättet hon skriver som jag beundrar för att det är så genomtänkt:

"Zach gick aldrig ut. Han stannade i sitt rum. Hans sällsynta utflykter gick till andra pojkars rum. De bodde på nätet allihop och ägnade timmar åt dataspel, ett tidsfördriv som hade gjort Shep förtvivlad tills han fattade vad det gick ut på. Det som lockade var inte splatter och skräck eller aggressivitet. På den tiden då han själv hade haft tid över - när hade han haft det senast? - hade han varit road av att lösa korsord. Han var inte så duktig på det, men det var bara en fördel; det var bara som ofullständiga de tjänade ett syfte. I tekniskt hänseende var jämförelsen förstås skrattretande, men attraktionen var densamma. Belöningen i alla spel var koncentrationen, själva uppmärksamheten i sig, oavsett på vad. Man kunde inte ha några invändningar mot det, och det hade han inte heller."
sid.69

Shep har en plan för att uthärda sin trista tillvaro; när han har tillräckligt gott om pengar ska han fly från USA och börja ett nytt liv någon helt annanstans. När han äntligen ska till att ge sig av, med eller utan sin fru Glynis, kommer chocken. Glynis har en ovanlig och livsfarlig form av cancer så alla hans besparingar måste gå till hennes sjukvård.

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

att fly är inte alltid den bästa lösningen

Ylva said...

Hannele. (Jag vet att jag svarat på den här kommentaren men den har visst försvunnit.) Nej, ofta tar man problemen med sig.