Monday, December 13, 2010

Älskade syster

Utläst 101212: Älskade syster av Joyce Carol Oates

Oates har använt sig av ett ouppklarat mord på en sexårig skönhetsmiss men i stället låtit den lilla flickan vara skridskoprinsessa. Ändå känns det inte riktigt rätt att skriva om något så nära verkliga människor. Historien berättas med brodern som berättarröst. Skyler var nio år när hans syster Bliss blev mördad i hemmet. Boken är bra, men otäck såklart.

När Skyler var liten ville hans mamma att han skulle bli skridskoåkare men det gick inte så bra. Då tog pappan med sig honom till en duktig gymnastiktränare för att han skulle bli elitgymnast. Skyler trillade och skadade sig så illa att han alltid skulle fortsätta halta. Men han fick en lillasyster som mamman kunde projicera sina drömmar på: lilla Bliss blev ett underbarn på skridskor. Men en dag hittades den sexåriga isprinsessan död i familjens källare. I media spekulerades det i om det är föräldrarna, eller kanske Skyler, som dödat henne. När Skyler är nitton skriver han minnesanteckningar om sin uppväxt och mordet.

5 comments:

...med näsan i en bok... said...

Vi har recenserat samma bok ungefär samtidigt! Gå gärna in på min blogg och spana in vad jag skrev...

klok som en bok said...

Usch, låter som en hemsk bok! Du har fått en award i min blogg:-)

Ylva said...

Med näsan. Intressant att läsa din recension.

Klok. Ja, mycket otäck. Tack för award!

Marie-Louise said...

den där boken har jag tänkt läsa nu ett tag men det har kommit andra böcker emellan. Kanske ska jag ta mig tid nu runt jul och läsa den.

Ylva said...

M-L. Ja, den tar lite tid att läsa, men ta och gör det du.